Annons

Torneklint rasar mot protesten: "Är jättearg"

De svenska finnkampsdamerna leder tävlingen efter första dagen.
Men två diskningar ställde till det i starten för herrarna.
Friidrott • Publicerad 5 september 2020
Vidar Johansson kom tvåa på 5|000 meter, men diskades sedan. Även Jonathan Fridolfsson diskades i Finnkampsloppet.
Vidar Johansson kom tvåa på 5|000 meter, men diskades sedan. Även Jonathan Fridolfsson diskades i Finnkampsloppet.Foto: Anders Wiklund/TT

I slutet av 5 000-metersloppet trampade Jonathan Fridolfsson innanför banan, sprang flera meter på innerplanen innan han sprang vidare. Efter loppet blev även tvåan Vidar Johansson diskad – för att ha tagit ett steg innanför.

– Jag är jättearg, jag tycker inte om att man diskar Vidar. Jag kan köpa Jonathans diskning, han var så långt inne. Men Vidar – en fot – då protesterar man bara för att vinna matchen. Och då blir jag irriterad, säger Torneklint.

Annons

– Men så här är det i Finnkampen. Nu ska jag hem och ladda om och vara ännu surare i morgon.

Trippen i diskus

Hon själv protesterade mot ett finländskt övertramp i tresteg och fick rätt, vilket gav Sverige två extra poäng.

Diskningarna satte tonen, inledningsvis, för de svenska herrarna.

Utan Armand Duplantis och Melker Svärd Jacobsson blev det svensk förlust i stavhoppet där bara Carl Sténson lyckades pressa sig in mellan finländare på en tredjeplats med ett hopp på 5,03.

Efter sex grenar ledde Finland med 41 poäng i herrkampen, 85–44.

De svenska diskuskastarna jämnade ut siffrorna genom en trippel, 16–6. Daniel Ståhl vann, förstås, med två kast över 69 meter. Simon Pettersson tog andraplatsen och Jakob Gardenkrans tredjeplatsen.

"Sprang fantastiskt bra"

Även på 400 meter tog Sverige 16–6 i poäng med Emil Johansson som vinnare och Nick Ekelund-Arenander som tvåa.

– Emil och Nick sprang fantastiskt bra, säger Tornelklint.

När dagen var över var underläget nere i 16 poäng för de svenska herrarna – 104–120.

De svenska damerna leder med 23 poäng – 103–80.

Annons

Ett par veteraner visade vägen i damkampen. Charlotta Fougberg, som numera mest springer maraton och halvmaraton, visade att hon fortfarande kan springa fort på bana. Hon vann 10 000 meter på 33.40,15. Det blev svenskt poängövertag, 12–10.

– Det är kul att komma hit och gästspela lite. Det är speciellt att vinna Finnkampen och jag har inte tävlat så mycket i år på grund av corona, säger Fougberg.

Bästa på fem år

Moa Hjelmer vann 400-metersloppet, precis som förväntat. Men hon fick hårt motstånd av Mette Baas som pressade svenskan till sin bästa tid på fem år – 53,07.

– Jag blev överraskad. Det här året har mina förberedelser varit mycket bättre än tidigare år. Att släppa tidspressen och bara fokusera på att vinna över motståndarna var det som gjorde att det blev så bra i dag, säger Hjelmer efter loppet.

Sverige vann grenen med 13–9.

En som var mindre nöjd efter sin insats var Fanny Roos. Hon fick iväg kulan 18,10 meter. En bra bit ifrån hennes personbästa på 19,06.

– Det enda som är bra är att jag tog de poängen jag skulle, säger Roos.

Sverige vann grenen med 14–8, och likadana siffror blev det i tresteg. På 3 000 meter hinder blev det en trippel till Sverige, liksom på 1 500 meter där Meraf Bahta vann.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons