TV – Borås: "Jag lurade mig själv"

Friidrott Artikeln publicerades
Kajsa Bergqvist var först ut i Peter Häggströms satsning Vinnarskallar, där idrottseliten möter lokala företagare.
Foto:Jan Pettersson
Kajsa Bergqvist var först ut i Peter Häggströms satsning Vinnarskallar, där idrottseliten möter lokala företagare.

En av världens bästa höjdhoppare genom tiderna mötte Sveriges för närvarande bästa när Vinnarskallar hade premiär i Ryahallen.

– Jag tror att han kan gå riktigt långt – bara han tror på det själv, säger Kajsa Bergqvist om Andreas Carlsson.

Kajsa Bergvist var först ut i friidrottskompisen Peter Häggströms satsning Vinnarskallar, som kombinerar träning med frukost och föreläsning. Ett tjugotal företagare har köpt paketet och kom omklädda till Ryahallen, där de bland annat fick testa olika löpsteg, stretcha och hoppa över häckar i ett kort men intensivt pass.

I sitt föredrag berättade Kajsa Bergqvist sen om hur hon använt sig av mål, gärna orimligt stora och svåra, för att nå framgång.

Allt började med gråt på en stubbe i Småland, när Kajsa Bergqvist var 15 år. Hon hade tävlat i ungdoms-SM i Värnamo och kommit sist i spjut, sist i längd och trea från slutet i längdhopp.

– Det var den yttersta förödmjukelsen och jag tänkte att nu får jag antingen satsa seriöst eller lägga av. Det är när skiten verkligen träffar fläkten som man tar tag i saker och min framgång föddes ur revanschlusta.

Två år efter det misslyckade mästerskapet i Värnamo tävlade Kajsa Bergqvist i ungdoms-OS och vann till sin egen förvåning.

– Det var det mest avgörande ögonblicket i min karriär när jag stod överst på pallen och fick höra Du gamla du fria. Efter det satte jag upp målet att jag skulle bli bäst i världen och lyckades lura mig själv mentalt att det var möjligt.

Det målet bockades av år 2000 när hon för första gången hoppade 2 meter, vann OS-brons i Sydney och rankades som nummer ett av tidskriften Track & Field.

– Det var nog det största antiklimaxet i mitt liv. Jag hade nått mitt mål och kände först bara en stor tomhet. Det var som att Track & Field hade meddelat att min karriär var över.

Hon skakade av sig tomheten och satte upp nästa mål – att bli bäst i världen genom alla tider, hoppa 2,10 utomhus och slå världsrekord. Allt det här skulle falla på plats på OS i Aten 2004.

– Men jag pressade mig själv alldeles för hårt och kände inte att min kropp höll på att brista.

Tre veckor före OS gick vänster hälsena av i Båstad och Kajsa Bergqvist fick uppleva tävlingen från tv-soffan. Inte utan viss bitterhet såg hon vännerna Carolina Klüft, Christian Olsson och Stefan Holm skörda sina guldmedaljer, innan hon tog sig samman och bestämde sig för att ta sig tillbaka på ett år och vinna VM i Helsingfors.

Varenda rehabträning blev en tävling där hon skulle vara bäst och slå rekord på exempelvis balansbräda. Ni som kan er friidrottshistoria vet att hon tog sig tillbaka och vann sitt VM-guld

Innan hon slutade satte hon världsrekord inomhus på 2,08 men lyckades aldrig nå drömgränsen 2,10 utomhus. När vi pratar om det brittiska förslaget att nollställa vissa friidrottsrekord efter Wadas dopningsavslöjanden, säger hon att hon tänkt tanken – åtminstone i vissa grenar där rekorden är misstänkt bra.

Hon tycker också att det är helt riktigt att stänga av Ryssland.

– Det är ju ett helt system det är fel på, inte en enskild individ och då finns det inget annat alternativ.

Hon avslutar sitt besök i Borås med att coacha IK Ymers Andreas Carlsson, 20, som hoppade 2,20 förra året och därmed var bäst i Sverige. Hon tycker att han har fått en bättre rytm i ansatsen och ett större självförtroende och säger att det är han själv som sätter gränserna för hur bra han kan bli. Allt sitter i huvudet.

Andreas Carlssons mål för säsongen är att hoppa 2,22 och komma in på topp-10-listan över Sveriges bästa höjdhoppare. Klipper han 2,26 ute tar han sig till EM i Amsterdam.

– Det jag tar med mig från Kajsas föredrag är att man kan ska våga förändra även på det som går bra för att utvecklas, säger Andreas Carlsson.

Fakta

Kajsa Bergqvist

Ålder: 39 år

Gör: expertkommentator i SVT, föreläsare och delägare i ett företag som importerar vin.

Rekord: har sedan 2006 världsrekordet i höjdhopp inomhus – 2,08. Lyckades aldrig slå bulgariskan Stefka Kostadinovas utomhusrekord på 2,10 från 1987.

OS: brons i Sydney 2000.

VM: guld i Helsingfors 2005, brons i Edmonton 2001 och Paris 2003.

Inomhus-VM: guld i Lissabon 2001 och Birmingham 2003.

EM: guld i München 2002, brons i Göteborg 2006.

Inomhus-EM: guld i Gent 2000, silver i Wien 2002.

Träning: spelar tennis en gång i veckan och försöker springa en gång i veckan. Vännen Malin Ewerlöf, som är personlig tränare, har lovat sätta ihop ett program som får Kajsa i toppform på ett halvår.

Kajsas OS-hopp i Rio

Michel Tornéus, längd: ”Jag hoppas att han får vara skadefri och kan prestera i en gren där allt är öppet.”

Abeba Aregawi, 1500 meter: ”Kan ta medalj om hon är i form.”

Angelica Bengtsson, stavhopp: ”Från att ha varit världens bästa som junior har hon börjat prestera även som senior.”

Visa mer...