Lagkaptenen efter ny förlust: "Goda råd dyra"

Efter 4–1-smällen mot Leksand ligger tippade topplaget Luleå, under slutspelsstrecket efter fyra raka förluster.
Då var lagkaptenen Erik Gustafsson ärlig:
Ishockey • Publicerad 3 januari 2023
Luleås lagkapten Erik Gustafsson har just kommit ut från omklädningsrummet och förklarar lagets tuffa situation efter fjärde raka förlusten.Foto: Ulf Palm/TT

Luleå har problem. En förväntad topposition i tabellen har förvandlats till en elfte plats – under slutspelsstrecket.

Spelet har hackat till och från under hela säsongen, men just nu är det jobbigt i laget.

Förlusten mot Leksand var lagets fjärde raka förlust och efter slutsignalen var dörren till deras omklädningsrum stängd länge.

Till slut kom flera ledare och spelare ut. De var mycket sammanbitna. Bland annat lagkaptenen Erik Gustafsson.

– Just nu är goda råd dyra, säger han.

Mer vill han inte berätta om snacket i omklädningsrummet:

– Det håller vi internt. Men det är vi som ska gå vidare. Det är bara vi som kan vända på det och vi ska hålla ihop som grupp och gå vidare.

TT: Har du varit med om något liknande tidigare som lagkapten?

– Nej, det har jag inte varit. Detta är något nytt. Men tittar man tillbaka på detta om några år är det något som utvecklar mig, säger Gustafsson.

Hälsning till fansen

Han skickar samtidigt en hälsning till de av Luleå-fans som börjar bli oroliga och misströsta:

– Vi får be om tålamod. Vi gör allt vi kan. Vi vänder på varje sten vi kan för att kunna vända på skutan. Det är nu vi behöver fansen som mest och hoppas på deras fortsatta support.

– Det är tufft just nu, men jag är övertygad om att vi kan vända på det. Nu gäller det att jobba vidare. De två senaste matcherna är ett steg i rätt riktning, säger Gustafsson.

Han menar matchen mot segermaskinen Skellefteå där Luleå kom hem med en poäng och nu mot Leksand, som Luleå dominerade stort, men förlorade med 4–1.

I mitten av andra perioden var det exempelvis 20–6 i skott till Luleå, men Leksand ledde med 3–0.

– Då studsade det emot oss. Men man kan inte tycka synd om sig själv. Vi försöker fokusera på det vi gjorde bra. Nu är det bara vi som kan vända och ta oss ur detta.

Efterlängtad Leksandsmål

I Leksand var det mer positivt efter matchen. Efter en tung period runt jul har nu dalalaget vunnit två raka matcher och är på vinnarspåret. Men det roligaste för Leksand denna kväll var lagets powerplay.

Inför den här matchen hade Leksand noll procent i powerplay på hemmaplan, vilket innebar 70 minuter utan att göra mål i den spelformen. Därför blev det ett jättejubel i Leksands hemmaborg när Kalle Östman, i spel fem mot fyra, gjorde 2–0 efter en fin passning från Carter Camper.