Tre Kronor övertygade – vann Karjala

Sverige vann Karjalaturneringen i Euro Hockey Tour.
Tre mål i numerärt överläge låg bakom 3–1-segern i den avgörande matchen mot Finland.
Ishockey • Publicerad 14 november 2021
Henrik Tömmernes firar sitt 3–0-mål.
Henrik Tömmernes firar sitt 3–0-mål.Foto: Markku Ulander

Både Sverige och Finland kom till matchen i Helsingfors med två raka segrar i ryggen. Således blev det en regelrätt final mellan de nordiska grannarna i Karjalaturneringen – den första av fyra turneringar i Euro Hockey Tour.

Och det var Tre Kronor som drog det längsta strået.

Sverige höll i taktpinnen större delen av den första perioden men det krävdes ett numerärt överläge för att spräcka nollan.

Christian Djoos tryckte in ett lågt inspel framför mål som Anton Lander styrde in bakom Jussi Olkinuora i Finlands kasse efter knappt en kvart.

Finland tog över matchbilden i andra perioden, men målet uteblev. I stället slog Sverige till – återigen i powerplay. Jesper Olofssons skott styrde på två finländska backar innan pucken slutligen passerade mållinjen.

Bara några minuter senare upprepade sig historien på nytt. Numerärt överläge – och mål för Tre Kronor. Henrik Tömmernes skott från backposition smet förbi en skymd Olkinuora i slutskedet av andra perioden.

Finland lyckades reducera till 1–3 genom Heikki Liedes i tredje perioden, men närmare än så kom inte hemmalaget.

Segern innebär att Tre Kronor gått rent i årets Karjalaturnering – ett välkommet trendbrott för landslaget. Sverige har nämligen slutat sist fyra av de senaste fem åren och har inte vunnit den klassiska turneringen sedan 2015.

Fakta: Sluttabell i Karjalaturneringen

1) Sverige, plus 7 i målskillnad, 9 poäng.