Annons

Tolv fyrlagsgrupper i fotbolls-VM 2026

Fotboll • Publicerad 14 mars 2023
Det blir tolv fyrlagsgrupper i nästa fotbolls-VM. Arkivbild.
Det blir tolv fyrlagsgrupper i nästa fotbolls-VM. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Nästa fotbolls-VM för herrar – i USA, Mexiko och Kanada 2026 – kommer att spelas med 48 lag uppdelade på tolv fyrlagsgrupper. Det beslutades under Internationella fotbollsförbundet Fifas kongress.

Ursprungsplanen var att VM skulle spelas med 16 trelagsgrupper när man utökar från nuvarande 32 till 48 lag. Men under VM i Qatar i december öppnade Fifas ordförande Gianni Infantino för att fortsätta med fyrlagsgrupper.

Annons

– Jag måste säga att efter succén i gruppspelet i det här mästerskapet tittar vi på fyra lag i varje grupp. Tittar man på några matcher här har gruppspelet varit sensationellt, där grupper inte avgjorts förrän i den sista minuten i den sista matchen, sade Infantino då.

De två bästa lagen i varje grupp samt de åtta bästa treorna går vidare till sextondelsfinal.

Det nya format innebär att antalet matcher i ett VM utökas rejält, från 64 till 104 matcher. VM 2026 kommer att pågå i 39 dagar, att jämföra med 29 dagar senast.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons