Annons

Tio tunga värvningar i SDHL

Mästerliga målskyttar, beslutsamma backar och tuffa talanger har bytt klubbar eller värvats in till damhockeyligan SDHL under sommaren.
Profiler som Michela Cava, Jennifer Wakefield och Johanna Olofsson har rört på sig.
Här är tio tunga värvningar inför SDHL-premiären på lördag.
Ishockey • Publicerad 10 september 2020
Full snurr. Forwardsstjärnan Michela Cava har bytt Brynäs tröja mot Luleås inför den här säsongen. Arkivbild.
Full snurr. Forwardsstjärnan Michela Cava har bytt Brynäs tröja mot Luleås inför den här säsongen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Josefin Bouveng, mellan två HV-spelare, byter Djurgården mot Brynäs. Arkivbild.
Josefin Bouveng, mellan två HV-spelare, byter Djurgården mot Brynäs. Arkivbild.Foto: Naina Hel n Jåma/TT

1) Michela Cava, Luleå (från Brynäs).

En riktig tung värvning av Luleå som ju hade hål att fylla då storstjärnan Michelle Karvinen lämnade. Kanadensiskan sköt i fjol 23 mål – blev fyra i SDHL:s skytteliga – och gjorde 45 poäng på 36 matcher. Under tre säsonger i ligan har poängmaskinen öst in sammanlagt 75 mål och 164 grundseriepoäng.

Annons

2) Jaycee Gebhard, Brynäs (från Robert Morris University).

På pappret ser det ut som om Brynäs hittat en riktigt bra ersättare till Cava. Den kanadensiska 23-åringen gjorde 20 mål och 63 poäng på 36 matcher förra säsongen och hade med 1,75 poäng i snitt per match det fjärde högsta snittet i NCAA, den amerikanska collegeligan. Valde Brynäs före nybildade NWHL-laget Toronto som draftade henne i första rundan.

3) Rosa Lindstedt, Brynäs (från HV71).

Förra säsongen öste Brynäs in mål, men släppte också in massor. Nästan dubbelt så många som seriesuveränen HV71. Så den här värvningen blir viktig. Den 32-åriga finländska landslagsbacken är defensivt stark och spelar fysiskt. Meritlistan imponerar. Tolv säsonger i landslaget har gett ett VM-silver, tre VM-brons och ett OS-brons.

4) ) Jennifer Wakefield, Linköping (från Djurgården).

Den kanadensiska stjärnan hade en jobbig säsong i fjol och lyfte aldrig i Djurgården, trots 28 poäng på 30 matcher. Kanske led hon av sviterna från dubbla hjärnskakningar säsongen innan i Brynäs. Tillbaka i Linköping kan den kanadensiska 31-åringen, som vunnit både OS- och VM-guld, kanske lyfta igen.

5) Johanna Olofsson, Luleå (från Brynäs).

Bra förstärkning på backsidan. Olofsson är defensivt stark och har stor erfarenhet från landslagsspel. Efter tolv säsonger i Modo blev det bara ett år i Brynäs, nu vänder västerbottningen tillbaka norrut, ända till Norrbotten.

6) Lina Ljungblom, Modo (från HV71).

Den 18-åriga supertalangen från Skövde hade en jobbig fjolårssäsong med långvarig skada, begränsat med speltid i HV71 och få poäng. Nu får VM-forwarden en betydligt större roll i Modo.

Annons

7) Josefin Bouveng, Brynäs (från Djurgården).

Ytterligare en forwardstalang som söker nya vägar. Mer än halverade sin poängskörd i Djurgården i fjol (åtta mål och 12 poäng) från säsongen innan. Egentligen skulle 19-åringen från Uppsala börjat på college (Princeton) i höst, men coronapandemin gör att det blir Gävle i stället.

8) Viivi Vainicka, Luleå (från Kuortane).

Luleå har för vana att hitta bra spelare i Finland både dam- och herrsidan och här kommer en 18-årig centertalang som redan vunnit VM-silver. Vainicka räknas som en av de mest lovande spelarna i Finland och gjorde imponerande 28 mål och 52 poäng på 30 matcher för Kuortane förra säsongen.

9) Stephanie Neatby, Linköping (från Princeton).

Linköping föll från toppen till nedre halvan förra säsongen. Nu ska collegemålvakten Stephanie Neatby ge stabilitet längst bak. Kanadensiskan tog silver i U18-VM 2016 och har under fyra collegeår visat upp fina siffror med över 92 i räddningsprocent varje säsong.

10) Carly Bullock, Linköping (från Princeton).

En amerikansk 22-åring med löd i bössan. Prickade in 30 mål för Princeton förra säsongen och har på fyra collegesäsonger mäktat med 95 mål på 131 matcher.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons