Annons

Tillbaka som 38-åring: Hade jag inte trott

Han trodde själv att landslagskarriären låg bakom honom.
Nu gör Viktor Fasth comeback i Tre Kronor. 38 år gammal och bättre än någonsin.
Ishockey • Publicerad 10 februari 2021
Viktor Fasth gör landslagscomeback som 38-åring. Arkivbild.
Viktor Fasth gör landslagscomeback som 38-åring. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Växjömålvakten, världsmästare 2017, erkänner att det var telefonsamtalet han inte såg komma.

Landslagets målvaktstränare Stefan Ladhe hörde av sig när truppen till hemmaturneringen Beijer Hockey Games i Malmö skulle presenteras.

Annons

För första gången sedan OS 2018 är Fasth med igen.

– Jag hade inte trott på det egentligen, jag har bara fokuserat på det jag gör i klubblaget och det har betalat av sig. Så då fick man ett samtal igen, det var riktigt kul, säger han.

Efter en tuff fjolårssäsong har både Viktor Fasth och hans Växjö rest sig på ett anmärkningsvärt sätt.

Bättre än någonsin

Växjö leder SHL och Fasth gör detsamma i målvaktsligan. Hans räddningsprocent så här långt, fenomenala 93,6, är högre än hans slutfacit tidigare säsonger i SHL.

Då har han ändå belönats med Honken Trophy, som SHL:s bäste målvakt, tre gånger tidigare.

TT: Är du bättre än någonsin?

– Ja, det tycker jag. Jag har spelat riktigt bra i år, varit ganska stabil och konsekvent i det jag gör. Det är väl ett kvitto på det, siffrorna, säger han.

Fasth SHL-debuterade i AIK först vid 28 års ålder och slog sig in i NHL med Anaheim vid 30. Så åldersmässigt har han aldrig följt det normala.

Chans på VM

Ändå är det svårt att låta bli att fascineras av vad han gör som 38-åring. Han är vassast i all målvaktsstatistik i SHL denna säsong, med 1,72 insläppta mål i snitt per match, fem hållna nollar och en vinstprocent på nästan 70.

– Jag känner mig inte som 38 år. Jag börjar komma upp i åren, men jag känner fortfarande det här drivet och passionen till sporten. Hockey är bland det roligaste jag vet, det är något som driver mig. Det är en stor del i att lyckas som hockeyspelare, att ha roligt och att ha drivet att vilja bli bättre hela tiden, säger han.

Annons

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv är imponerad.

– Målvakter kan ju ofta hålla längre i sitt spel, de får mer erfarenhet och blir mer trygga, så jag är inte förvånad. Han har den här tävlingsinsikten som jag gillar och som de bästa målvakterna har. Det är det som gör att han spelar som 38-åring, att han vill vinna så hårt, säger Garpenlöv.

En bra insats i Malmö kan ta Fasth till VM i Riga då osäkerheten med NHL-medverkan är så stor. I så fall hans femte VM.

– Jag vill självklart göra så bra ifrån mig som möjligt och dra mitt strå till stacken för att laget ska vinna. Sedan får man se hur långt det räcker, säger Fasth.

Med 81 landskamper är Fasth den mest rutinerade spelaren i ett ungt landslag med fem debutanter.

– Jag tycker det är en spännande trupp, det är många unga killar som har gjort det bra i sina klubblag och det ska bli intressant att möta de andra lagen, säger han.

Fasth är uppväxt i Vänersborg, men född i Kalix. Det är även målvaktskollegan och debutanten Christoffer Rifalk, Rögle. Förmodligen unikt med två målvakter i en landslagstrupp födda i den lilla norrbottniska staden med knappt 16 000 invånare.

– Ja, det är rätt häftigt, tycker Fasth.

Säsongens landslagsmålvakter

Samuel Ersson, Brynäs, 97,22 i räddningsprocent (1 match).

Magnus Hellberg, SKA S:t Petersburg, 90,63 (1).

Anders Lindbäck, Jokerit, 88,89 (2).

Niklas Rubin, Frölunda, 86,05 (2).

Källa: swehockey.se och hokej.cz.

Säsongens landslagsmålvakter

Beijer Hockey Games är säsongens tredje landslagsturnering. Tre Kronor kom sist i Karjalaturneringen i november och tvåa i Channel One Cup i december. Spelprogrammet:

Torsdag: Ryssland–Finland (15.00), Tjeckien–Sverige (19.00), lördag: Finland–Tjeckien (12.00), Sverige–Ryssland (16.00), söndag: Ryssland–Tjeckien (12.00), Sverige–Finland (16.00). Matcherna sänds i Viaplay/TV6.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons