Annons

Talangen hyllas efter debuten: "Så kyligt"

Fick vi se en ny svensk längdstjärna tändas i Tour de Ski-premiären?
Lagkamraterna tror det – men själv är Märta Rosenberg ödmjuk.
Skidor • Publicerad 1 januari 2023
Märta Rosenberg på Tour de Ski-premiären i Val Müstair.
Märta Rosenberg på Tour de Ski-premiären i Val Müstair.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Det finns olika sätt att göra avtryck i en världscupdebut. Märta Rosenberg, 20, gjorde det med bravur och inte på vilken arena som helst – utan på Tour de Ski-premiären i schweiziska Val Müstair.

Rosenberg, med guld från såväl ungdoms-OS som junior-VM, slutade trea i sprintprologen i fristil och överraskade de flesta.

Annons

Även sig själv.

– Jag är väldigt nöjd, jag hade inte väntat mig det här, sade hon efter prologen.

I kvartsfinalen var hon även i ledning fram till upploppet, men där tog det stopp.

Men det var inga bistra miner efteråt från Rosenberg.

Snarare tvärtom.

"Är imponerande"

– Det var roligt och väldigt tajt, jag är ändå väldigt nöjd att jag orkade ganska länge i alla fall. Jag blev nog stum och hade en lite dålig spurt gentemot de andra tror jag, säger hon.

Väl på startlinjen – och dagen innan – var Rosenberg nervös.

Nerverna har lagt sig nu.

TT: Vad tänker du kring kommande tävlingar på touren?

– Jag tänker att jag hoppas det får gå lika bra en till dag, men jag tror man får vara lite ödmjuk gentemot alla tävlingar, det är ganska många, så det kan nog bli lite blandat resultat.

Annons

Landslagets damtränare Stefan Thomson lös upp när han efteråt kommenterade Rosenbergs världscupdebut.

– Märtas debut ska vi inte glömma. Det är imponerande, det är ändå första gången. Det är stort och man är nervös och så går man in och gör det så kyligt, jag tycker hon åker jättefint i kvarten också. Jag är jätteimponerad, säger han.

"Hon kommer bli bra"

TT: Vad har ni för förväntningar på Märta Rosenberg och Lisa Ingesson (ut i prologen i sprinten) i och med att de gör världscupdebut här?

– Man ska inte ha några förväntningar, de är främst här för att se och lära. De är våra nästa, går allt bra är de våra nästa åkare, sedan är det kul om de kan göra bra grejer.

Och Rosenberg levererade bra grejer i premiären.

Två andra som imponerades över 20-åringen var Frida Karlsson, femma i sprintfinalen, och Maja Dahlqvist, tvåa i sprintfinalen.

– Skitkul. Hon är lite disträ, lite som jag, vi är ganska lika och så kommer hon ut, inte så nervös, åker och har kul. Hon kommer bli bra, säger Karlsson.

Dahlqvist:

– Det var riktigt imponerande, hon åker så bra skidor och visar ingen respekt, det är vi nöjda med. Nu har vi en till att kasta in i sprintarna så det är superbra.

I dag, nyårsdagen, fortsätter Tour de Ski med jaktstart i Val Müstair.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons