Annons

Taktiken som ska sänka mästarna

Borås Basket har 2 av 23 i bortastatistik i slutspelssammanhang sedan resan började.Och nu väntar "omöjliga" mästarna - där det krävs seger i Södertälje för avancemang.– Jag säger inte att vi ska byta taktik, men vi måste kunna spela kontrollerat när det behövs, säger Jakob Sigurdarson, 33.
Basket • Publicerad 30 mars 2016
Borås Baskets storskytt Jakob Sigurdarson har visat storform hittills i slutspelet - nu är han redo att ta sig an mästarna från Södertälje.
Borås Baskets storskytt Jakob Sigurdarson har visat storform hittills i slutspelet - nu är han redo att ta sig an mästarna från Södertälje.

Borås Basket förbereder sig för matchserien ingen utifrån tror att laget ska vinna. Södertälje har 3–0 i matcher i ryggen från grundserien – plus det faktum att man vunnit mästartiteln de tre senaste åren.

– Om ingen annan tror på oss spelar mindre roll, det viktiga är att vi själva gör det, säger Jakob Sigurdarson.

Annons

Gör ni det?

– Absolut. Vi är bättre nu än tidigare under säsongen när vi mött Södertälje och spelar mer som ett lag. Och det är som ett lag vi har chansen att slå dem.

Det låter som om du har synpunkter på hur lagspelet fungerat tidigare under säsongen?

– Det handlar mer om att få ihop bitarna. Vi har många individuellt skickliga spelare, men är klart bättre om vi uppträder som ett lag. Jag tycker att det successivt har blivit bättre och mot Nässjö i kvartsfinalserien var känslan riktigt bra. Nu gäller det att bygga vidare på det mot Södertälje.

Men hur mycket skrämmer statistiken?

– För oss i laget, egentligen ingenting. Nya spelare kommer och går, själv har jag två slutspelsmatcher i Borås. Och det svänger fort i basket. Förra säsongen hade vi fyra förluster mot Luleå i grundserien, och vann tre i slutspelet.

– Sedan måste man lära av tidigare matcher och det tycker jag att vi har gjort. Vi har haft problem med att få stopp på Toni Bizaca och Czerapowicz (Christopher), och självklart har vi tittat på lite olika försvarsalternativ mot dem.

Södertälje är ju erkänt för sitt äckligt disciplinerade spel, konsten att bryta ner sina motståndares idéer och ta vara på varje misstag som bjuds. Och om Borås Basket brukar stämplas som ligans rock'n'roll-lag kan det bli ändring under kommande semifinalserie.

– Vi ska inte tappa vårt spel, men det går heller inte att bara springa upp och ner i ett slutspel. Man måste kunna kontrollera tempot då och då i matcherna, vilket vi gjorde riktigt bra i sista matchen mot Nässjö. Det gäller att hantera flera spel, men vi har spelare med både karaktär och erfarenhet i laget för att hantera det, säger Sigurdarson.

BB-coachen Pat Ryan:

Annons

– Vi har försökt att spela mer kontrollerat senaste månaden, och det blir också ett lite annat spel när Omar (Krayem) är borta. Vi har också tittat på en del försvarslösningar för att komma närmare på Södertälje. Men vi känner verkligen att vi är på gång, får vi nu bara ha alla tillgängliga blir vi farliga. Det är fyra lag kvar som kan vinna SM-guld, och det är vad vi går för nu, säger Ryan.

Schemat

Så spelas semifinalserien

I kväll: semifinal 1, Södertälje, 19.04.

2 april: semifinal 2, Södertälje, 16.04.

5 april: semifinal 3, Borås, 19.04.

8 april: semifinal 4, Borås, 19.04.

11 april: ev semifinal 5, Södertälje, 19.04.

13 april: ev semifinal 6, Borås, 19.04.

15 april: ev semifinal 7, Södertälje, 19.04.

Fakta

Kollen

Täljehallan, 19.04.

Södertälje–Borås Basket

LÄGET I BORÅS

Pat Ryan, coach: ”Vi har väntat på det här och nu är det dags att gå ut och tömma all energi vi har. Det känns som om vi har allt i världen att vinna. Vi måste få stopp på Södertäljes offensiv, men det har vi tittat mycket på, liksom att vi själva hittar flytet och är heta framåt. Christian (Maråker) var inte med i spelövningarna på gårdagens träning, men var med och sköt och jag tror absolut inte att det ska vara någon fara för match. Jag räknar med honom.”

FRÅNVARO

Omar Krayem (baksida lår) och John Brändmark (knä) är borta sedan tidigare. Christian Maråker stukade foten på måndagens träning, tog det lugnt på träning i går, men räknar med att spela.

SE UPP FÖR

Toni Bizaca var stor dominant senast lagen möttes i ligan i Borås, och den som leder Södertäljes offensiv.

BT:S TIPS

76-67 och 1–0 i matcher till Södertälje.

David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons