Annons

SVT ber fotbollstalang om ursäkt

I ett öppet brev är förbundskapten Thomas Dennerby djupt kritisk mot SVT. Orsak: en intervju med Antonia Göransson.
Sport • Publicerad 1 oktober 2010

Nu ber kanalen fotbollstalangen om ursäkt.

Antonia Göransson är en av Sveriges mest lovande fotbollsspelare och gjorde bland annat fyra mål på lika många matcher i sommarens U20-VM. I ett inslag i onsdagens Sportnytt ifrågasatte 20-åringen, proffs i tyska Hamburg, åldersstrukturen i damlandslaget.

Annons

– Jag är rädd för att Sverige ska hamna på efterkälken. Jag vet inte vad det beror på att vi inte lyfter upp lika många unga som förr i tiden, sade Göransson i intervjun.

I ett öppet brev, som publiceras på Svenska fotbollförbundets hemsida, är Thomas Dennerby är djupt kritisk mot inslaget. Förbundskaptenen anser att SVT "har utnyttjat en ung människas vilja att prata om fotbollslivet på ett oetiskt sätt".

"Antonia Göransson ringde mig efter Sportnytt och var chockad och olycklig över hur SVT ryckt loss två meningar av en längre intervju som hon själv inte förstått eller upplysts om att den bandats. Att hon litar på oss ansvariga var också borttaget", skriver Thomas Dennerby.

"Det är tråkigt att när damfotbollen äntligen får en chans att förekomma i SVT:s Sportnytt, så vilseleder man tittarna med felaktigheter. Granska oss och vår verksamhet, vi ska ha debatt om hur vi blir bättre – men det ska grunda sig på rätt fakta", fortsätter han.

SVT medger att det har begåtts ett misstag. Till TT säger Ulf Nilsson, huvudredaktör på SVT Sport:

– Vi glömde informera Antonia om att vi bandade telefonintervjun. Det är vår policy att alltid göra det. Vi har bett henne om ursäkt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons