Annons

SvFF-kandidater pekas ut som "olämpliga"

Det finns tre toppkandidater till jobbet som ny ordförande i Svenska fotbollförbundet, men utmanarna Jens T Andersson och Caroline Waldheim har inte gett upp.
Valberedningen kallar dock duon för "olämpliga" som kandidater, skriver Fotbollskanalen.
– – De har varit anställda i förbundet under de tre senaste åren och det ska vi beakta, säger Ingmar Alm, ordförande i valberedningen.
Fotboll • Publicerad 2 februari 2023
Jens T Andersson, landslagschef i Svenska fotbollsförbundet, vill bli ordförande i SvFF. Arkivbild.
Jens T Andersson, landslagschef i Svenska fotbollsförbundet, vill bli ordförande i SvFF. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Caroline Waldheim och Jens T Andersson fick nobben av valberedningen, men båda har sagt att de kvarstår som kandidat till jobbet som ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Caroline Waldheim och Jens T Andersson fick nobben av valberedningen, men båda har sagt att de kvarstår som kandidat till jobbet som ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den 25 mars ska Svenska fotbollförbundet välja en ny ordförande efter avgående Karl-Erik Nilsson. Ursprungligen fanns det åtta namn på nomineringslistan, men i mitten av januari presenterade valberedningen sina tre huvudkandidater i form av Lars-Christer Olsson, Hélène Barnekow och Fredrik Reinfeldt.

Varken Jens T Andersson eller Caroline Waldheim har dock gett upp hoppet om att bli ny fotbollsbas, vilket Aftonbladet och Fotbollskanalen har rapporterat om.

Annons

– Varje röstberättigad har rätt att föreslå någon annan person än den som valberedningen föreslår. Blir det så att förbundsmötet anser att den personen är valbar, då får det bli en omröstning mellan de två, säger valberedningens ordförande Ingmar Alm till TT.

Inte "lämpliga" kandidater

Enligt ett brev som Fotbollskanalen tagit del av ska valberedningen dock ha skrivit till röstberättigade att Jens T Andersson och Caroline Waldheim inte är "lämpliga kandidater". Detta eftersom de båda är anställda av förbundet som landslagschef respektive hållbarhetschef.

Brevet var ett förtydligande efter att information tidigare gått ut till åtminstone distrikten i Götaland om att duon inte var valbara, avslöjade sajten.

Vid förbundsmötet i juni 2022 antogs en bestämmelse om valbarhetskontroll av kandidater som är aktuella för förtroendeuppdrag. Enligt den ska det, bland annat, beaktas om en kandidat har varit anställd av förbundet de senaste tre åren.

– Det dokumentet har lika hög dignitet som en stadgeskrivning. När vi tittar på det och lägger ihop allt har vi kommit fram till, anser vi att två av de här åtta kandidaterna inte är lämpliga. Själva valbarhetsbiten ligger på förbundsmötet, som kan säga att de är valbara och att valberedningen då har fel i frågan, säger Alm till TT.

Stämt av med jurister

Kontrollen finns till för att stärka oberoendet för förbundets förtroendeorgan.

– Hade det här funnits uppåt i systemet hade kanske inte Sepp Blatter ställt till det. Han var ju generalsekreterare och sedan blev han ordförande i Uefa. Infantino (Gianni) har gått samma väg i Fifa. Med det här dokumenten ligger Sverige i framkant. Vi bromsar den möjligheten, säger Alm.

Han framhåller att han inte jämför Blatter och Infantino med Jens T Andersson och Caroline Waldheim.

– Jag menar rent formellt. Det är medlemmarna som har bestämt att vi ska titta på det här, säger han.

Enligt Alm har valberedningen stämt av sin bedömning med förbundets jurister.

Annons

– Inte bara med förbundets jurister. I en valberedning med åtta personer finns det alltid någon som känner någon som är jurist eller advokat. Det är ungefär liktydiga svar vi har fått. Den tolkning vi gör anses hålla. Vi tycker att vi har såpass mycket på fötterna att vi kan gå ut med det, säger Ingmar Alm.

Måste säga upp sig

Enligt stadgan kan en förbundsanställd inte väljas in i förbundsstyrelsen, vilket innebär att Jens T Andersson och Caroline Waldheim måste säga upp sig från sina tjänster senast den 25 mars för att vara valbara på förbundsmötet samma dag.

– Det står strikt i stadgarna att man inte får vara anställd och förtroendevald samtidigt, säger Ingmar Alm.

Exempelvis Waldheim har fortsatt stöd från distriktet Småland, som nominerade henne.

– Ja. Om inte distriktsstyrelsen kommer fram till något på söndag. Som jag känner av landet nu så kommer vi att stå fast vid det, säger Christer Gustafson, ordförande i Smålands FF till Fotbollskanalen.

Fakta: Val av ny fotbollsordförande

På förbundsmötet den 25 mars ska en ny ordförande väljas i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson.

Ursprungligen var åtta kandidater nominerade. Den 17 januari meddelades vilka valberedningen ser som sina tre huvudkandidater.

Senast den 15 februari ska valberedningen föreslå en slutkandidat.

Valberedningens tre huvudkandidater:

+ Lars-Christer Olsson, 72 år, tidigare generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet och före detta ordförande i Svensk elitfotboll. Nominerad av Västerbottens FF.

+ Fredrik Reinfeldt, 57 år, konsult, tidigare statsminister (M). Nominerad av Brommapojkarna.

+ Hélène Barnekow, 58 år, tidigare vd för Microsoft Sverige och Telia Sverige. Nominerad av Skånes FF.

Kandidater som inte meddelat att de avbrutit sin kandidatur:

+ Jens T Andersson, övergripande landslagschef på SvFF. Nominerad av BK Häcken.

+ Caroline Waldheim, hållbarhetschef på SvFF. Nominerad av Jämtland/Härjedalens FF och Smålands FF.

+ Tommy Andersson, ordförande i Blekinge fotbollsförbund. Nominerad av Norrbottens FF.

Tidigare kandidater:

+ Birger Jonsson, ordförande i Västmanlands fotbollsförbund. Var nominerad av Västmanlands FF.

+ Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll dam. Var nominerad av Södermanlands FF.

Källor: Svenska fotbollförbundet, Fotbollskanalen, Aftonbladet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons