Annons

Landslaget försvarar träningsläger i Qatar

Svenska herrlandslaget planerar en januariturné i det hårt kritiserade VM-värdlandet Qatar.
Planen har ifrågasatts – men Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand tycker att det finns fördelar.
Fotboll • Publicerad 7 september 2021
Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Håkan Sjöstrand. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I förra veckan avslöjade Expressen att herrlandslaget planerar att åka till Qatar på den årliga januariturnén.

På en presskonferens i Aten inför onsdagens VM-kval förtydligade Håkan Sjöstrand att Qatar-lägret inte är spikat – men att det är huvudalternativet.

Annons

– Det finns många saker som behöver rätas ut, säger Sjöstrand och nämner bland annat förbundets ekonomi och osäkerheten kring pandemin.

Sjöstrand pressades hårt om hur Svenska fotbollförbundet förhåller sig till Qatar.

Sedan Internationella fotbollsförbundet Fifa i december 2010 tilldelade Qatar herrarnas VM 2022 har mästerskapet varit kritiserat.

Frågan om mänskliga rättigheter i landet och tidningen The Guardians rapport om att fler än 6 000 gästarbetare mist livet sedan landet tilldelades VM för mer än 10 år sedan har varit återkommande diskussionsämnen.

"Märkligt beslut"

Finlands lagkapten Tim Sparv skriver på sajten The Players' Tribune att han är självkritisk och skulle ha kritiserat VM och tagit plats i debatten för flera år sedan.

Landslagen från Norge, Nederländerna och Tyskland har markerat mot Qatar inför VM-kvalmatcher genom att bära tröjor med uppmaningen att respektera de mänskliga rättigheterna.

Men Svenska fotbollförbundet har återkommande valt att besöka landet.

– Att enbart åka dit och spela fotboll vore fel. Men att spela fotboll och sedan jobba med de här frågorna och vara aktiva – det tror vi kan ge bra effekt, säger Sjöstrand.

– Det var ett väldigt märkligt beslut som fattades 2010 (att ge VM till Qatar). Det har fört med sig att ögonen riktas mot Qatar och det är väldigt bra, för det finns allvarliga problem kopplat till mänskliga rättigheter och de arbetsförhållanden som finns för migrantarbetare.

"Bra förbättring"

Han säger att ett annat alternativ hade varit att bojkotta värdlandet – men Sjöstrand tror inte att det är rätt väg.

Annons

– Vi tror på engagemanget, och att på så sätt föra en kritisk dialog och vara aktiv i frågan. Sedan kan man ha olika uppfattningar, säger han.

– Att sitta hemma och skriva något och prata om bojkott. Det hade nog varit ett enklare sätt att hantera det ibland.

Landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf:

– Det är viktigt att man lyfter frågan och diskuterar det. Det kan också göra att det blir en ändring och jag tror att det blivit en bra förbättring med de sakerna som förbundet har gjort.

Fakta: Arbetsreformer i Qatar

Qatar har genomfört flera reformer för att förbättra migrantarbetarnas villkor i landet. Bland annat:

+ De får byta jobb utan arbetsgivarens tillåtelse.

+ Minimilön för alla arbetare, oavsett nationalitet.

+ Lagstadgad arbetstid på tio timmar dagligen, samt en dags vila i veckan.

+ Arbetsdomstolar som ska underlätta möjligheten att kräva rättvisa.

+ En fond som ska hjälpa vid betalning av obetalda löner.

Problemet enligt Amnesty är att dessa reformer inte alltid implementeras.

Källa: Amnesty, Human Rights Watch

Fakta: Arbetsreformer i Qatar

The Guardian rapporterade i februari att 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM för tio år sedan.

De skrev att det varje vecka omkommer i genomsnitt tolv gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka i Qatar.

The Guardian hade inhämtat uppgifterna från de nämnda nationerna.

I statistiken fanns inte arbetare från exempelvis Filippinerna och Kenya med, vilket pekar på att siffran är ännu högre. Statistiken grundade sig på samtliga gästarbetare, inte bara de som är inblandade i VM-projekten.

Qatar investerar bland annat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

I huvudsak utförs arbetet av gästarbetare från Asien och Afrika. Totalt befinner sig omkring två miljoner migrantarbetare i landet.

Fakta: Arbetsreformer i Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons