Skön rekordseger – men nu blir VM tuffare

Sverige avslutade det första gruppspelet i VM med en historisk storseger. 47–12, mot Uruguay, är den största segermarginal Sveriges herrar haft någonsin i en VM-match.
Men nu väntar tre tuffa matcher i mellanrundan mot Ungern, Island och Portugal.
Handboll • Publicerad 16 januari 2023
Hampus Wanne gjorde hela tio mål i första halvlek när Sverige utklassade Uruguay i handbolls-VM i Scandinavium.Foto: Adam Ihse/TT

Sverige går in i mellanrundan som enda lag i gruppen med maximala fyra poäng.

– Det är viktigt. Det var vårt mål, säger Hampus Wanne.

Han gjorde hela tio mål i första halvlek, men fick vila efter paus medan Lucas Pellas skötte vänsterkanten.

Hampus Wanne var ändå nöjd, även med det han såg från bänken. Sverige ledde med 25–8 i paus, men fortsatte obönhörligt att dra ifrån.

Inte som senast

Det var viktigt, efter en svag period när man ledde stort i förra matchen, mot Kap Verde.

– Vi ville inte göra som vi gjorde mot Kap Verde, och tappa en kvart. Vi ville hålla det hela vägen. Och det tycker jag att vi gjorde skitbra, säger Hampus Wanne.

Tanken var att inte acceptera misstag.

– För det kanske kan straffa en senare, liksom. Nu går vi in i en ny period av den här turneringen.

I mellanrundan ställs de tre bästa lagen från gruppen i Göteborg mot de tre bästa från gruppen i Kristianstad. Den senare vanns av Portugal, som slog Ungern med 27–20 på måndagskvällen.

Olika motstånd

Portugal, Island och Ungern går därmed till mellanrundan med två poäng, liksom Brasilien från Sveriges grupp.

– De tre lag vi kommer få möta nu är rätt olika varandra, säger Hampus Wanne.

– Ungern är alltid väldigt fysiska.

– Portugal kan överraska med sitt sju-mot-sex, som jag tycker de gör bäst i världen.

– Och Island, med en yngre ny generation, har verkligen nånting på gång, tycker Hampus Wanne.

Michael Apelgren, assisterande förbundskaptenen, var också nöjd efter matchen.

– Vi var skärpta, och alla spelare gick ut och var duktiga. Det är ändå skönt att spelarna får med sig en god känsla, säger Apelgren om måndagens storseger.

Kort VM-start

Niometaren Olle Forsell Schefvert fick göra VM-debut, som 29-åring, efter 18 minuter mot Uruguay. Men han blev snabbt utvisad, så det första inhoppet blev kort.

– Tio sekunder är väl lagom?, säger Forsell Schefvert med ett leende och lovar att komma ihåg sin VM-debut.

– Jag var lite övertaggad kan man väl säga, fortsätter Forsell Schefvert, som sedan fick spela mer än 25 minuter och även gjorde mål.

Den största seger Sveriges herrlandslag tagit tidigare i ett VM var 49–16 mot Australien 2005.

Fakta: Så fortsätter VM

Sverige går nu in i mellanrundan, som också spelas i Göteborg. Där ställs Blågult mot de tre bästa lagen från gruppen i Kristianstad. Resultat från inbördes möten i det första gruppspelet tas med.