Annons

Sverige klättrade i EM – men missade medalj

Åt topptrion fanns inget att göra.
Men Sveriges dressyrlag avslutade snyggt, och fina insatser från Therese Nilshagen och Juliette Ramel räckte till fjärdeplats på EM i tyska Hagen.
Tyskland tog hem guldet.
Ridsport • Publicerad 8 september 2021
Therese Nilshagen och Dante Weltino var starkt bidragande till att lyfta Sverige till en slutlig fjärdeplats i lagtävlingen på dressyr-EM. Arkivbild.
Therese Nilshagen och Dante Weltino var starkt bidragande till att lyfta Sverige till en slutlig fjärdeplats i lagtävlingen på dressyr-EM. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det svenska laget var inte helt nöjt efter första dagens tävlingar. En sjätteplats efter att Jacob Nörby Sörensen/Møgelbjergs Romeo och Jeanna Högberg/Lorenzo gjort sitt, var en eller ett par placeringar sämre än förväntat.

Det gjorde också att avståndet till de tre främsta – Storbritannien, Danmark och Tyskland – redan var något för långt.

Annons

Men de två återstående ekipagen såg i alla fall till att lyfta Sverige dit de hör hemma.

Therese Nilshagen och Dante Weltino inledde med 76,941 procent och Juliette Ramel och Buriel var som sista ekipage inte mycket sämre med 76,196, dessutom med en snöplig liten miss på slutet. De två insatserna räckte med råge för att passera både Nederländerna och Österrike för en slutlig fjärdeplats på totalt 225,389.

Då saknade Sverige ändå största stjärnan Patrik Kittel.

Nilshagen var sjua individuellt, Ramel nia och de får därför, precis som Jeanna Högberg (24:a), chansen i torsdagens Grand Prix Special, dit de 30 främsta kvalar in.

Tyskland klättrade hela vägen till EM-guldet efter att storstjärnorna Isabell Werth och Jessica von Bredow-Werndl levererat. Den sistnämnda blev den stora guldmakaren som på Dalera noterade suveräna 84,099 vilket gav en totalsiffra för laget på 238,944.

Storbritannien tog silvret med 232,345, knappt före Danmark. Trots pressat läge skrapade Charlotte Dujardin/Gio ihop hela 79,829 procent i den avslutande ritten och fixade andraplatsen med drygt en procents marginal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons