Sverige är klart för fotbolls-VM efter en förlängningsrysare i returen mot Danmark.
Charlotte RohlinFoto: STEVEN GOVERNO
Svenskt segerjubel.
Svenskt segerjubel.Foto: Henning Bagger

Lika oväntad som stor matchvinnare: Charlotte Rohlin.

Det var så mycket som stod på spel i Vejle. En förlust hade förpassat damlandslaget till vidare play off-spel och en uppenbar risk att förutom VM även missa OS.

Men till skillnad från flera gånger tidigare, till exempel EM-kvartsfinalen mot Norge förra året, klarade Thomas Dennerbys landslag att komma tillbaka från en jobbig start.

Det kunde dock tagit en helt annan vändning om det inte varit för en 29-årig mittback från Linköping. Fyra minuter in i förlängningen slog Sara Thunebro in en frispark i straffområdet. Charlotte Rohlin nådde högst och säkrade med sitt andra mål för kvällen Sveriges VM-plats i Tyskland nästa sommar.

Efter 1–2-förlusten i Göteborg var danskorna tvungna att satsa framåt och inte oväntat var USA-proffset Johanna Rasmussen tillbaka i startelvan. Det var också hon som snyggt lobbsköt 1–0 över Hedvig Lindahl i 41:a minuten efter att Rohlin förlorat en duell mot Maiken Pape.

Bara två minuter senare gick försvaret bort sig igen. Cathrine Paaske Sörensen smög in bakom Sara Thunebro och stötte in 2–0.

Mardrömsminuterna var en logisk fortsättning på en dag där det mest verkade gå snett för blågult.

Therese Sjögran kom inte till spel på grund av en bristning i vaden och efter knappt en halvtimmes spel bars Linda Forsberg, målskytt senast, ut på bår med en befarad knäskada. Det minskade Thomas Dennerbys utrymme göra förändringar. Sverige verkade chockat av den höga danska pressen och det kändes symptomatiskt att Josefine Öqvist, på den enda vettiga chansen före paus, behövde använda armen för att få bollen i mål. Det blev gult kort i stället för 1–0.

Men när tiden verkade rinna ifrån Sverige nickade Charlotte Rohlin i 73:e minuten in reduceringen, som också innebar att det var kvitterat sammanlagt. Det var hennes fjärde mål på 35 landskamper.

Det skulle bli ett till.

För Danmark fortsätter play off-spelet.

Damfotbolls-VM i Tyskland Fotbolls-VM avgörs 28 juni–17 juli 2011 i Tyskland.Spelorter är Augsburg, Berlin, Bochum, Dresden, Frankfurt, Leverkusen, Mönchengladbach, Sinsheim och Wolfsburg. Finalen spelas i Frankfurt.16 nationer deltar.Kvalificerade hittills: Tyskland (värdnation), Australien, England, Frankrike, Nordkorea, Norge, Japan, Sverige. (TT)