Annons

Sverige fyra i skidskyttestafetten

Ole Einar Björndalen sköt fullt i sista stående och gled sedan iväg till ett överlägset norskt guld, 39 sekunder före tvåan Österrike, som besegrade Ryssland i en spurtstrid.
Sport • Publicerad 26 februari 2010

Björn Ferry använde ett extraskott i stående och förde in Sverige till en klar fjärdeplats, 46 sekunder från prispallen.

Fredrik Lindström inledde skidskyttestafetten galant, sköt snabbt och säkert och behövde bara använda ett extraskott, i liggande.

Annons

– Jag tror aldrig Fredrik skjutit så snabbt i hela sitt liv. Det är ju bra att man kan göra det på ett OS, sade förbundskapten Staffan Eklund till SVT.

Lindström gick ut som trea från ståskyttet, bara två sekunder efter Österrike, och hängde sedan fint med under spurtvarvet.

Vid växlingen ledde Ryssland, 2,5 sekunder före Österrike och med Sverige som fyra, blott 3,8 sekunder från täten.

Carl Johan Bergman gynnades av ett lusigt tempo på andrasträckan, där flera lag låg tillsammans under större delen av sträckan. Svensken sköt fullt, men behövde ta till ett extraskott i liggande och alla tre i stående. Ut från ståskyttet låg han femma, 18 sekunder från då ledande Ryssland.

Vid växlingen ledde sedan Norge, 5,6 sekunder före Österrike och med Sverige som trea, blott 6,8 sekunder från täten. Noterbart var att Tysklands Andreas Birnbacher tvingades till två straffrundor i ståskyttet och tappade mycket tid på ledarlagen.

– Vi ska inte hoppa över ån än. Det är ju ståskyttet som måste fungera, sade förbundskapten Eklund sedan Mattias Nilsson på tredjesträckan inlett med fem snabba säkra träff i liggande.

Varpå svensken sedan missade direkt sitt första ståskott – och till sist tvingades till en straffrunda.

– Jag tycker synd om honom, jag vet hur det känns, sade Carl Johan Bergman till SVT.

– Loppet är ju inte över än, men för medalj ser det väl kanske lite kärvt ut.

Inför sista sträckan växlade Österrike och Norge tillsammans i klar ledning, 22 sekunder före Ryssland och med Sverige som fyra, 1,07 från täten.

Annons

På slutsträckan får Björn Ferry tampas främst med norske Ole Einar Björndalen, Österrikes Christoph Sumann och ryske Jevgenij Ustjugov.

Björn Ferry sköt fullt, men behövde ett extraskott, i liggande. Ut från vallen var han cirka 35 sekunder från bronsplatsen och österrikaren Sumann som då hade dragit på sig en straffrunda sedan han missat fyra skott.

I täten leder Norge, tolv sekunder före Ryssland, inför den sista skjutningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons