Annons

Svensson om vilda proffslivet i England: ”Han halsade whisky före avspark – och gjorde två mål”

En lagkamrat satt bredvid honom i bussen – och valde att kissa på honom.
En annan bjöd på whisky bara minuter före avspark i ödesmatchen.
I veckans avsnitt av ”Alla hatar Borås” berättar Mathias Svensson om proffslivet och den vilda pubkulturen kring fotbollen i England.
Borås • Publicerad 6 december 2017
Foto: Petter Trens

Mathias Svensson lämnade Elfsborg för engelska Championship-klubben Portsmouth 1996. Under sin första försäsong med klubben kastades han in i en helt ny värld där alkohol var en del av kulturen i och kring omklädningsrummet.

– Jag blev skrämd när spelarna kom tillbaka från ledigheten. Två lagkamrater hade gått upp 16 kilo – de hade läskat på bra den sommaren kan man säga. De fick en tuff försäsong, säger han.

Annons

På frågan hur han själv spelat match med alkohol i kroppen, svarar han:

– Jag har inte själv varit bakfull i någon match, utan levde kvar i principerna från Sverige att man inte dricker någon alkohol minst två dagar före match. Men jag har blivit erbjuden alkohol precis före avspark.

Mathias Svensson berättar om dåvarande lagkamraten John Durnin. De skulle spela tillsammans i Portsmouth-anfallet mot Bradford i en av de avslutande matcherna säsongen 1997-1998. Pressen var stor på laget, som behövde vinna de avslutande matcherna för att hänga kvar i ligan.

Då plockade kollegan Durnin fram en överraskning:

– Han kallades för övrigt för ”Johnny Lager” av supportrarna. När jag kom ut från toa stod han och drack ur en whiskyflaska. Jag började undra – vi skulle ut och spela den viktigaste matchen i karriären, så jag blev vansinnig på honom. ”Vad fan håller du på med?”. ”Äh, kom igen nu, ta du också – du kommer bli mycket bättre”. Jag var gick ut på plan och var chockad – min forwardskollega hade stått och halsat ur en whiskyflaska precis...

Mathias Svensson har burit med sig historien till sina föreläsningar efter karriären för att skildra det klimat som rådde kring fotbollen i England kring hans proffstid.

Men den där Durnin-historien fick ett förvånande avslut:

– Ja, såhär i efterhand har jag tänkt att jag kanske skulle tagit några klunkar. Vi vann matchen – och han gjorde två mål...

Lyssna på tidigare avsnitt här:

Peder Englund

Annons

Wiktoria Johansson

Milad Ramezankhani

Johanna Almgren

Aronchupa

James Åke Englund

Annons

Lasse Nilsson

Eric ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons