Annons

Svensk succé – Åberg och Söderberg i delad ledning

Ludvig Åberg fortsätter att spela strålande golf.
Sebastian Söderberg spelar minst lika bra.
Svenskduon är i delad ledning på klassiska Wentworth efter en minst sagt ovanlig avslutning på fredagens runda.
– Det blev fullständig kalabalik, säger Söderberg.
Golf • Publicerad 15 september 2023
Ludvig Åberg fortsätter att spela strålande golf. Efter två dagars spel på klassiska Wentworth är han i delad ledning med Sebastian Söderberg.
Ludvig Åberg fortsätter att spela strålande golf. Efter två dagars spel på klassiska Wentworth är han i delad ledning med Sebastian Söderberg.Foto: Zac Goodwin/AP/TT

Mycket har handlat om Ludvig Åberg den här veckan. 23-åringen, som blev proffs för bara tre månader sedan, har tagit klivet in i världstoppen som att det vore den mest naturliga sak i världen.

På fredagen fick han ändå se sig överglänst av en annan blågul golfare.

Annons

Sebastian Söderberg inledde med en bogey men gick sedan som en klocka. Sju birdies, bland annat fyra raka, toppades med en eagle på sista hålet. Den tog honom till åtta under par för dagen, tio under par totalt, och ensam ledning i tävlingen.

– Jag har aldrig spelat bra på den här banan så det är väl kul att ha gjort det i två dagar i alla fall. Så får vi se hur länge man kan fortsätta med det, säger Söderberg till Viaplay efter sin 64-runda.

Lång väntetid

Avslutningen blev dock märklig. Dimma försenade andra dagens spel av Europatourens klassiska tävling utanför London. Därför hann inte alla spela klart sina rundor, och för både Söderberg och Åberg ledde det till köbildning vid de avslutande hålen när mörkret började krypa in över banan.

– Det blev fullständig kalabalik på de sista två hålen, jag vet inte om det tog en timme och en kvart eller något sådant. Jag stod och väntade 20 minuter på 17:e och säkert 30 minuter på 18:e. Det kändes som att det var lika mycket tur som något annat med den finishen, säger Sebastian Söderberg.

Båda Söderberg och Åberg hanterade det dock fint och det ser därför ut att bli en helsvensk ledarboll i helgen (några av spelarna som inte hann klart på fredagen kan fortfarande passera).

Precis som på torsdagens inledande runda fläckade Ludvig Åberg ner en i övrigt fin dag på golfbanan med en dubbelbogey. Men missen på det nionde hålet kunde inte heller den här gången sätta griller i huvudet på 23-åringen, som blev proffs för bara tre månader sedan och nyligen togs ut i Europas Ryder Cup-lag.

Bonnröta på 17:e

Två birdies på de nästkommande fem hålen tog honom tillbaka in i toppstriden. Och när han chippade i en birdie från greenkanten på det 14:e brast den månghövdade publiken på Wentwoth ut i ett stort jubel.

– Det är en ny erfarenhet och en ny utmaning. Men jag är nöjd med hur jag har hanterat det. Jag är stolt över att jag kunde låta dem stå och tjoa och tjimma och ändå fokusera på min golf, säger Åberg till Viaplay.

Lite tur ska man också ha ibland. Som när Åberg slog ut på det 17:e hålet och precis som under torsdagen såg bollen försvinna ut i skogen – men där en lycklig studs mot ett träd skickade den tillbaka ut på fairway.

I stället för en mindre katastrof på par fem-hålet spelade han in bollen på tre slag och rullade i en enkel putt för ännu en birdie och delad ledning.

"Tog en jäkla tid"

Annons

Och efter lång väntan för att få slå ut på 18:e löste han även den uppgiften med den äran. Dagens åttonde birdie, den femte på rundans sju sista hål, tog upp honom sida vid sida med Söderberg, på tio under par.

– Det tog en jäkla tid att spela de två sista hålen. Det blev en lite konstig avslutning, säger Åberg.

– Det är inte idealt, det är det inte. Det är lite konstigt att det blev som det blev, det var väl fyra grupper på sista hålet ett tag. Det tar en himla tid. Men jag är nöjd att jag avslutade som jag gjorde, jag höll huvudet kallt och ser fram emot de kommande dagarna.

Ytterligare tre svenskar ser ut att få spela vidare efter fredagen: Vincent Norrman (–4 totalt), som vann i Irland förra helgen och Alexander Björk (–3) klarar definitivt kvalgränsen och även Mikael Lindberg (–1) ser ut att precis hamna på rätt sida.

Simon Forsström (par), Marcus Kinhult (+5) och Joakim Lagergren (+9) har däremot spelat klart, och även för Jens Dantorp ser det illa ut. Dantorp låg ett över par efter tolv spelade hål och behöver ta in ytterligare två slag när han spelar klart rundan på lördagsmorgonen, för att få spela vidare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons