Annons

Svensk skadekris inför VM – flera stjärnor osäkra

Fridolina Rolfös knä krånglar, Kosovare Asllani har bara gjort en match på två månader och Caroline Seger har inte spelat en minut sedan slutet av maj.
Stjärntrion utgör bara toppen av Sveriges skadeproblem inför VM.
– Jag hoppas att det håller, säger Rolfö.
Fotboll • Publicerad 11 juli 2023
Fridolina Rolfö är en av en hel drös svenska spelare som kommer till fotbolls-VM med skadebekymmer. Arkivbild.
Fridolina Rolfö är en av en hel drös svenska spelare som kommer till fotbolls-VM med skadebekymmer. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det största orosmolnet gäller lagkaptenen Caroline Seger. 38-åringen fanns inte med i Rosengårds trupp till matchen mot Linköping i fredags, och har nu landat i Nya Zeeland utan att ha spelat fotboll på snart två månader.

Faktum är att Seger inte har spelat en hel match sedan EM förra året.

Annons

Häloperation, rehabilitering, ny vadskada, sjukdom och nu senast ytterligare en känning gör att mittfältsveteranen är ett stort frågetecken inför VM-premiären mot Sydafrika den 23 juli.

Och hon är långtifrån det enda.

– Vi har haft mycket skadade spelare under året och där har vi absolut en nackdel, säger Fridolina Rolfö.

Vägrar släppa helt

Rolfö var borta en och en halv månad under våren på grund av en knäskada. Hon kunde sedan vara med i Champions League-finalen, som hon avgjorde, i början av juni – men skadan gör sig fortfarande påmind.

– Jag har ju haft lite problematik med mitt knä och jag hoppas att det håller.

TT: Hur ser problematiken ut?

– Det är inget jag vill gå in på exakt. Men det känns okej och det har varit bra nu under träningarna, så jag är glad för det.

Rolfö kunde åtminstone träna med laget under förra veckans förläger i Göteborg. Värre är det för San Diego-anfallaren Sofia Jakobsson, som tränade helt för sig själv, och för Arsenalduon Lina Hurtig och Stina Blackstenius, som båda stod över delar av de gemensamma passen.

Många skador under våren

– Det har varit struligt, helt klart. Men det känns som att jag är förbi det nu och kan börja fokusera på VM på riktigt, säger Hurtig, som under våren tvingades till en fotoperation.

– Det går framåt. Jag fick en fraktur i handleden i sista matchen (med Arsenal). Sedan dess har det varit gips och lite skydd och sådär. Nu har jag fått ett gips som är tillåtet att ha när jag spelar fotboll, säger Blackstenius.

Annons

Lägg därtill spelare som Milans Kosovare Asllani, Arsenalbacken Amanda Ilestedt och Häckenmittfältaren Elin Rubensson, som alla nyligen kom tillbaka från längre skadeuppehåll. Även Juventus Linda Sembrant har varit borta från spel då mittbacken under våren tvingades till operation för en bruten näsa.

Dessutom saknas ordinarie högerbacken Hanna Glas helt i VM på grund av skada.

Inte orolig

Kosovare Asllani verkar dock inte bekymrad. Den 33-åriga mittfältsstjärnan gjorde comeback i säsongens sista match med Milan, och kunde spela hela matchen.

Skador är det sista hon vill lägga mer energi på.

TT: Du är en av flera spelare som inte kommer att ha spelat särskilt mycket de senaste månaderna. Vad kan det betyda, tror du?

– Ingenting. Det är två månader, det är inte alls lång tid och det är inte så att vi sitter hemma och ligger i soffan. Vi tränar på otroligt hårt när man är skadad och man har fler träningstimmar än när man är på planen. Jag fick en möjlighet att bygga upp kroppen och känner att jag har fått upp ännu mer styrka än tidigare, så det är inte så mycket man tappar. Det är bara fotbollstempot, och det kommer väldigt fort när man går in i en match direkt och jobbar vidare på det.

Fakta: Sveriges VM-trupp

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea, Tove Enblom, Örebro.

Försvarare: Jonna Andersson, Hammarby, Magdalena Eriksson, Bayern München, Linda Sembrant, Juventus, Nathalie Björn, Everton, Amanda Ilestedt, Arsenal, Anna Sandberg, Häcken, Hanna Lundkvist, Atlético Madrid.

Mittältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Caroline Seger, Rosengård, Elin Rubensson, Häcken, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Fridolina Rolfö, Barcelona, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Olivia Schough, Rosengård.

Reserv på plats: Julia Zigiotti Olme, Brighton.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons