Annons

Svårlöst kaos i São Paulo inför VM

Sav och sirap flyter bättre än trafiken i São Paulo tre dagar före VM-invigningen på stadens nya arena – som inte är färdigbyggd.
Sport • Publicerad 9 juni 2014
Foto: Felipe Dana

Samtidigt använder polisen tårgas mot strejkande tunnelbanearbetare som vill ha bättre villkor.

Trots tio filer i vardera riktning är sporadisk krypkörning det körsätt som gäller på motorleden i den södra delen av centrala São Paulo under måndagsförmiddagen. Enda undantaget är motorcyklarna och mopederna, vars förare kör slalom mellan bilarna med hjälp av lätta tryckningar på sina tutor.

Annons

Trafiksituationen i megastaden São Paulo, med uppskattningsvis 20 miljoner invånare i storstadsområdet, är knivig i vanliga fall. Med tunnelbanearbetarna i strejk är den kaotisk.

På måndagen verkade en lösning långt borta. Flera medier rapporterar om hur polis tog till tårgas för att skingra hundratals personer, som tänt eld på högar av skräp och blockerade en gata i de centrala delarna av staden för att visa sitt stöd för de strejkande tunnelbanearbetarna. Polisen använde även chockgranater för att splittra en grupp på 70 tunnelbanearbetare som var på väg till den centrala tunnelbanestationen i ett försök att övertyga sina arbetsledare att gå med i strejken.

"Blir strejk"

"Det blir inget VM, men det kommer att bli strejk", skanderade demonstranterna.

För TT tar taxiresan till stadens VM-arena i Itaquera-distriktet lite över en timme. Utan en fungerande tunnelbana blir det extremt svårt, för att inte säga omöjligt, för de drygt 61 000 åskådarna att ta sig hit när det väl är dags för match på torsdag.

Strax före lunch på måndagen är det relativt lugnt i området runt Arena Corinthians – i folkmun ofta kallad Itaquerão, under VM officiellt för Arena de São Paulo. Utanför grindarna står två män från Bogotá insvepta i colombianska flaggor.

– Metron har kollapsat och det är mycket trafikstockningar, säger den yngre av dem, som heter Alexander Vargas.

Han och resesällskapet Jorge Cantor landade i São Paulo på morgonen och körde sin hyrbil till arenan för att ta en titt innan de kör vidare mot Rio de Janeiro. Men tre dagar innan Brasilien möter Kroatien i mästerskapets öppningsmatch finns här inte mycket att se. Om man inte vill titta på en enda stor byggarbetsplats.

– Det är inte presentabelt. Allt borde vara klart vid det här laget, säger Jorge Cantor.

Kräver 12,2 procent

Annons

Överallt pågår putsande, fejande och regelrätt byggande. Att det här ska bli klart på tre dagar känns föga troligt.

– Men VM spelas ändå. Alltid, säger Jorge Cantor.

Tunnelbanearbetarnas fackliga ledare Altino Melo dos Prazeres resonerar likadant när han säger att man har ett överläge i sina förhandlingar.

– Jag tror inte att regeringen vill äventyra VM, säger han enligt AFP.

Facket krävde från början löneökningar på 15,5 procent, men har nu backat till 12,2 procent. Staten kan bara tänka sig lönepåslag med 8,7 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons