Annons

Svaret på förbundskaptenens undran: ”Nej, nej, så är det inte”

Segerhjälte i ödesmatch, allt närmare kontraktsförlängning – och landslagsflirt med Finland.
Simon Hedlund, 25, är i händelsernas centrum.
– Jag verkar inte få chansen i svenska landslaget och har finskt medborgarskap, säger ex-elfsborgaren.
Fotboll • Publicerad 15 april 2018
Simon Hedlund gjorde matchens enda mål när FC Union Berlin bortaslog St Pauli inför 29 500 åskådare i lördags – och efteråt var ex-elfsborgaren naturligtvis poppis bland Unionsupportrarna.
Simon Hedlund gjorde matchens enda mål när FC Union Berlin bortaslog St Pauli inför 29 500 åskådare i lördags – och efteråt var ex-elfsborgaren naturligtvis poppis bland Unionsupportrarna.Foto: Stefan Hupe/union-foto.de

Hedlund gjorde sent matchens enda mål när Union Berlin tog tre blytunga poäng i 2. Bundesliga – och i den jämna tabellen är huvudstadslaget nu uppe på övre halvan, men samtidigt bara tre poäng från det negativa kvalstrecket.

– Jag fick två chanser samtidigt. Det första skottet täcktes av en försvarare så att jag fick tillbaka bollen. Jag flyttade den i sidled och sköt med vänstern så att bollen satt i det bortre hörnet. Tre viktiga och sköna poäng, vi behövde verkligen den här segern, den här säsongen har inte alls blivit som vi ville. Ser man till tabellen har vi inte lyckats alls, säger Hedlund.

Annons

När BT når honom har han och fästmön Sandra precis ägnat stora delar av sin lediga söndag till ett djurparksbesök.

– Berlin är en fantastisk stad, vi trivs väldigt bra. Enda minuset är väl att det inte längre går några direktflyg till och från Göteborg, säger Hedlund.

””Landslagsledningen visade tydligt att de har ”sina” spelare, och att jag inte är en av dem.””

Såväl svenska som finska medier har den senaste tiden rapporterat om Hedlunds dubbla medborgarskap och att han nu öppnar för spel i det finska landslaget.

Hur seriöst är det intresset?

– Det är seriöst. Jag verkar inte få chansen i svenska landslaget, min morsa är född i Finland och jag har möjligheten att spela för dem om de är intresserade, säger Hedlund.

Han utvecklar sitt resonemang.

– I höstas tyckte jag att jag borde ha fått en chans i landslaget. Jag började säsongen starkt, gjorde tre–fyra mål samtidigt som vissa landslagsspelare var skadade. Jag kände att det fanns en chans, men kom ändå inte med. Och om jag inte var med då, när ska jag kunna komma med? Jag hade startat säsongen på bästa möjliga sätt. Landslagsledningen visade tydligt att de har ”sina” spelare, och att jag inte är en av dem.

Simon Hedlund i en sekvens under FC Union Berlins möte med St Pauli i lördags.
Simon Hedlund i en sekvens under FC Union Berlins möte med St Pauli i lördags.Foto: Stefan Hupe/union-foto.de

Förbundskapten i Finland är Markku Kanerva, som 1991–92 spelade i Elfsborg. I en intervju med finska Ilta-Sanomat har han kommenterat Hedlunds utspel:

– Frågan är om Hedlund på riktigt är intresserad av att spela för oss eller om det bara var ett sätt att få landslagstränaren Janne Anderssons uppmärksamhet. Men vi kommer nog att utreda alla möjligheter om han är uppriktig. Det talar för sig själv att han startat så gott som alla matcher den här säsongen, säger Kanerva till tidningen.

”Det är lång tid kvar på mitt nuvarande avtal och även om jag säkert avvaktar ett tag så lutar det åt att jag kommer skriva på en förlängning – både jag och min fästmö trivs väldigt bra här.”

Hedlund förnekar nu att det skulle handla om ett utspel för att pressa Janne Andersson.

Annons

– Nej, nej, så är det inte. Sedan får vi se om det blir någonting med Finland eller inte, men om de vill är jag intresserad.

Parallellt med landslagstankar får ex-elfsborgaren nu ytterligare tankar att brottas med. FC Union Berlin-ledningen har meddelat att man vill förhandla om en kontraktsförlängning med Hedlund, trots att han har över två år kvar på sitt nuvarande avtal.

– Min agent (Per Jonsson) ska komma hit i vår och träffa klubbledningen, så får vi se vad de säger. Det är lång tid kvar på mitt nuvarande avtal och även om jag säkert avvaktar ett tag så lutar det åt att jag kommer skriva på en förlängning – både jag och min fästmö trivs väldigt bra här, säger Hedlund.

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons