Annons

Superligan står på sig: "Vill hjälpa fotbollen"

De tolv lagen i den nya "superligan" i fotboll går vidare med sina planer, trots hot om att stängas ute från all annan nationell och internationell fotboll. I potten ligger många miljarder kronor.
Fotboll • Publicerad 19 april 2021
Real Madrid och Liverpool kan komma att mötas i en superliga framöver, och inte som här i Champions League tidigare i april. Arkivbild.
Real Madrid och Liverpool kan komma att mötas i en superliga framöver, och inte som här i Champions League tidigare i april. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

"Tolv av Europas ledande fotbollsklubbar har i dag gått samman för att meddela att de har kommit överens om att bilda en ny turnering, med matcher mitt i veckan, Superligan, som ska styras av grundarklubbarna", skriver de i ett gemensamt uttalande som publicerades på de flesta av klubbarnas hemsidor sent på söndagskvällen.

Därmed bekräftade de tolv lagen – italienska trion Milan, Inter och Juventus, spanska Barcelona, Atlético Madrid och Real Madrid samt från England Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – uppgifterna som florerat under söndagen.

Annons

Men där de andra klubbarna på sina hemsidor beskriver hur superligan kan komma att se ut fortsätter Juventus pressmeddelande med att konstatera att "företaget (Juventus) inte har all nödvändig information för att i detalj utvärdera superligan ekonomiska förutsättningar".

Tvekan har inte fått klubben att överge tanken på superligan. Juventus har lämnat den europeiska klubbsammanslutningen ECA och Juve-ordföranden Andrea Agnelli har avgått från samma position i ECA.

Start redan i höst?

Bayern München och deras tyska ligakonkurrent Borussia Dortmund har gått ut med att man inte kommer att delta, men enligt klubbarnas pressmeddelande ska de tolv bekräftade lagen få sällskap av ytterligare tre klubbar som ska få status som grundarklubbar.

Superligan ska under premiärsäsongen ha 20 lag och ska spelas "så snart som möjligt". Det skulle i teorin kunna handla om en start redan i höst, men mer troligt tidigast i augusti 2022, om ligan alls blir av.

Dessutom vill klubbarna starta en damturnering, så fort det är praktiskt möjligt efter att herrarnas liga inletts.

Miljarder till klubbarna

Klubbarna skriver att den nya ligan kommer att generera mer pengar och större ekonomisk tillväxt för europeisk fotboll än vad dagens klubbturneringar gör. Och själva kommer de förstås inte gå lottlösa. De 15 grundarklubbarna ska få 3,5 miljarder euro att dela på som startpeng.

"Vi vill hjälpa fotbollen på varje nivå och lyfta den till sin rättmätiga plats i världen. Fotbollen är den enda globala sporten, med mer än fyra miljarder fans och vårt ansvar som storklubbar är att möta deras efterfrågan", skriver Real Madrids ordförande Florentino Pérez i pressmeddelandet. Han kommer själv att bli ordförande för ligan.

Spelarna kan portas från VM

När nyheten om planerna för superligan på söndagen började sippra ut i olika medier fördömdes de närmast unisont av europeiska fotbollsförbundet Uefa, nationella förbund och supportergrupper.

"Det här är ett projekt som är rotat i själviska ekonomiska intressen hos ett fåtal klubbar när samhället behöver solidaritet mer än någonsin", skriver Uefa i ett pressmeddelande och bekräftade att klubbarna som deltar kommer att stoppas från såväl nationellt seriespel som Europaspel och att spelarna i lagen kan komma att stoppas från landslagsspel och därmed VM och EM.

Uppgifterna om superligan kom dagen innan europeiska fotbollsförbundet Uefas exekutiva utskott samlas i Schweiz för att klubba igenom det nya Champions League-formatet som ska gälla från 2024 och framåt.

Fakta: Superligans planer

Den planerade superligan – Super League – ska ha enligt klubbarna under premiärsäsongen ha 20 deltagande lag.

Tolv av dessa – Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – är direktkvalificerade. Det ska även ytterligare tre klubbar vara, dessa kommer även att få status som medgrundare av superligan.

Övriga detaljer om den tänkta turneringen bygger på samarbete med de nationella förbunden, vilka redan fördömt planerna. Men om superligan får som de vill kan formatet se ut så här:

Övriga fem deltagande lag ska kvala in i ligan, enligt pressmeddelandet "baserat på föregående säsongs resultat".

Matcherna ska spelas mitt i veckan, så att klubbarna kan spela i inhemska ligor på helgerna.

Superligan ska spelas från augusti till maj. De 20 lagen delas in i två grupper om tio lag. De tre främsta i varje grupp går till kvartsfinal. Lag fyra och fem i grupperna gör upp om de sista slutspelsplatserna.

Slutspelet ska sedan se ut som dagens Champions League, med dubbelmöten fram till en final i maj månad.

Superligan ska spelas "så snart som möjligt".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons