Annons

Styrkebesked från Borås – bortaslog seriesuveränen: ”Vi visar att...”

Storseger borta mot dittills obesegrade serieledaren.
Borås Basket stod för en styrkemanifestation mot Luleå.
– Jag är otroligt nöjd – och imponerad, säger coachen Henrik Svensson.
Basket • Publicerad 12 oktober 2019
Zac Cuthberthson gjorde precis som hela Borås en stark insats mot Luleå.
Zac Cuthberthson gjorde precis som hela Borås en stark insats mot Luleå.Foto: Alf Lindbergh

Det tog nästan tre minuter innan Borås gjorde poäng i Luleå – men efter det var Borås för i princip hela slanten. Det tidiga 0–5-underläget vändes till 14–5-ledning och sedan släppte gästerna aldrig greppet om matchen.

BC Luleå, obesegrad serieledare inför matchen, var skakat – och när Borås amerikan DeAndre Davis i första halvlek gjorde mer eller mindre vad han ville blev det matchavgörande. Davis tog returer – framförallt offensiva – och gick i bräschen även poängmässigt.

Annons

– DeAndres start med returtagning och energi var extremt viktig för oss. Men det var inte bara han som gjorde det bra. Andreas Persons match både framåt och bakåt var bra, Simon Gunnarssons försvarsspel höll som så ofta Europaklass och William Gutenius satte viktiga skott i rätt lägen, berömmer Svensson.

Just försvarsspelet mot Luleås stjärnor, med Brandon Rozzell i spetsen, var en av de stora anledningarna bakom segern.

– Vi roterade flera olika spelare på honom och ändrade vårt försvar under hela matchen – allt för att han hela tiden skulle ha någon på sig och en hand i ansiktet när han skulle skjuta. Det är inte alltid det går att stoppa honom, men ska man göra det så är det genom att spela just så, jag är jättenöjd, säger Svensson.

Borås vann de tre första perioderna – och i fjärde gjorde man tillräckligt med poäng för att det aldrig skulle bli spännande.

– Vi stod upp och hade precis lika bra fokus och enormt stor vilja precis som vi haft i Europe Cup-matcherna mot Pinar. Att vi tidigare i veckan var i Turkiet och spelade en match som tog så mycket på krafterna, har flugit två gånger sedan dess och ändå gör precis samma sak här idag, mot Luleå, håller jag väldigt högt, säger Svensson.

Efter en svajig ligastart med förlust mot Köping och tajt seger mot Wetterbygden var det här ett styrkebesked från Borås Basket. Framförallt imponerade bredden i poänggörandet och returtagandet. Åtta bortaspelare satte trepoängsskott, samtliga tio som spelade noterades för assists, och returmässigt vanns såväl offensiv som defensiv kolumn mot hemmalaget.

– Vi visar att vi kan störa alla lag på hemma- och bortaplan. Vi visar också, kanske allra mest för oss själva, hur bra vi är när vi håller fokus i 40 minuter – då vinner vi.

På onsdag väntar nästa match för Borås, hemma mot Jämtland.

Basket, SBL herr

Luleå–Borås 68–85 (15–23, 15–20, 19–25, 19–17)

BT-betyg:

DeAndre Davis 3

Andreas Person 2

William Gutenius 1

bild 1/5
Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons