Annons

Strikta regler ska rädda handbolls-VM

Tack vare strikta regler räknar Egypten med att kunna arrangera herrarnas handbolls-VM i januari.
Lottningen sker redan på lördag.
Handboll • Publicerad 3 september 2020
Sveriges Andreas Nilsson kan få spela handbolls-VM i Egypten i januari. Arkivbild.
Sveriges Andreas Nilsson kan få spela handbolls-VM i Egypten i januari. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Trots den pågående coronapandemin siktar Egypten på att VM, för första gången med 32 deltagande lag, ska bli av som planerat 13–31 januari. Men det kanske inte blir några utflykter till pyramiderna eller fikapauser på stan för spelarna, som ska covid-19-testas innan ankomst och sedan i möjligaste mån slippa exponeras för coronaviruset på hotell och arenor.

– Alla förebyggande åtgärder börjar minuten som de kommer till Egypten och pågår till den sista minuten då de lämnar landet, säger Hazem Khamis, VM:s medicinska chef, till turneringens hemsida.

Annons

– Vi kommer jobba enligt bubbelteorin och alla som är i direktkontakt med spelare, domare, tränare eller medicinsk personal ska PCR-testas vart tredje dygn.

Inne på de fyra matcharenorna ska alla personer använda munskydd, med spelare under matcher och träningar som enda undantag. Förhoppningen är att kunna utnyttja 25 till 30 procent av publikkapaciteten, men det kan revideras beroende på smittoläget i landet.

Sverige är en av åtta toppseedade nationer inför lottningen som hålls på lördag kväll.

Fakta: Handbolls-VM

32 lag ska lottas in i åtta grupper på lördag. Från de åtta grupperna går sedan de tre bästa vidare till mellanrundan, som avgörs i fyra sexlagsgrupper. Därifrån går de två bästa lagen från varje grupp vidare till kvartsfinal.

Seedningsgrupp 1: Danmark, Spanien, Kroatien, Norge, Slovenien, Tyskland, Portugal, Sverige.

Seedningsgrupp 2: Egypten, Argentina, Österrike, Ungern, Tunisien, Algeriet, Qatar, Belarus.

Seedningsgrupp 3: Island, Brasilien, Uruguay, Tjeckien, Frankrike, Sydkorea, Japan, Bahrain.

Seedningsgrupp 4: Angola, Kap Verde, Marocko, Kongo, Polen, Ryssland, lag från nordamerikanskt kval, lag från sydamerikanskt kval.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons