Annons

Storturnering anklagas för sexism

Lättklädda bollflickor och uteblivna segertal gör att en kritikstorm har blossat efter Masters 1000-turneringen i Madrid.
Spaniens jämställdhetsminister har blandat sig in i debatten.
Tennis • Publicerad 10 maj 2023
Den förra världsettan Victoria Azarenka fick inte hålla tal efter segern i dubbeln i Madrid. Bilden är från en annan turnering. Arkivbild.
Den förra världsettan Victoria Azarenka fick inte hålla tal efter segern i dubbeln i Madrid. Bilden är från en annan turnering. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Bollflickorna i den klassiska tennisturneringen var – under herrarnas matcher – klädda i magtröjor och korta, plisserade kjolar. Det har väckt stor uppmärksamhet och kritik. Spaniens jämställdhetsminister Soledad Murillo, och ett förbund för kvinnors rättigheter, har enligt Expressen sagt att klädseln var tydligt diskriminerande och sexistisk. Inför finalmatchen ändrades därför bollflickornas klädsel till trekvartskjolar.

Kritiken mot turneringen stannar dock inte där.

Annons

Efter damernas dubbelfinal fick segrarna Victoria Azarenka och Beatriz Haddad Maia inte hålla något tal, vilket annars är brukligt.

"Det är svårt att förklara för Leo (hennes sexåriga son) varför mamma inte fick säga hej under prisutdelningen", skriver den förra världsettan Azarenka på Twitter.

Enligt BBC vill arrangören inte svara på kritiken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons