Stort fall framåt – men ny förlust för MFF

Efter tre raka stjärnsmällar tog Malmö FF på sig blåstället för att gå på Champions League-fest.
Då lyckades skåningarna stå upp bra mot det regerande mästarlaget Chelsea – i 55 minuter.
Londonklubben vann med 1–0 i Malmö och MFF är kvar som jumbo i grupp H.
Fotboll • Publicerad 2 november 2021
Chelseas Hakim Ziyech firar sitt 1–0-mål borta mot Malmö FF på Eleda stadion.
Chelseas Hakim Ziyech firar sitt 1–0-mål borta mot Malmö FF på Eleda stadion.Foto: Anders Bjurö/TT

Inför hemmamötet med Chelsea efterlyste Malmö FF-tränaren Jon Dahl Tomasson att hans spelare skulle vara med i Champions League-festen på allvar.

Under de tre första matcherna i grupp H har ju skåningarna stått med biljetten i hand och har knappt varit nära att få äntra den röda mattan som leder in till de stora festligheterna. Det har varit stjärnsmäll efter stjärnsmäll – 0–3 mot Juventus hemma i premiären och sedan två raka 0–4-förluster borta mot Zenit S:t Petersburg och Chelsea.

Europastämning på stadion

Sett till de resultaten och matchbilderna fanns det inte mycket som talade för att MFF skulle kunna skaka om Chelsea – den regerande Champions League-mästaren – hemma på stadion i Malmö.

Malmöpubliken har dock väntat på att få vara med på Europapartyt på riktigt. Med coronarestriktionerna ur vägen var stadion i full festskrud med 19 551 åskådare – för första gången i Europa sedan 16-delsfinalen i Europa League hemma mot Wolfsburg i februari 2020.

Det gav uppenbarligen MFF-spelarna några extra löpmeter i kroppen. För MFF spelade under långa stunder kontrollerat och respektlöst mot storklubben från London i takt med att "heja di blåe, framåt Malmö" rullade runt i växelsång på läktarna.

Detta trots att hemmalaget saknade den skadade lagkaptenen Anders Christiansen. Chelsea saknade å andra sidan stjärnor som Romelu Lukaku, Timo Werner och N'Golo Kanté.

– Vi gör det defensivt bra, vi hade en lite annan matchplan i dag som vi följde bra. Samtidigt har de ganska många chanser och mycket boll. Men vi gör det bra, säger MFF-målvakten Johan Dahlin till C More.

Det vore för mycket att påstå att Chelsea blev frustrerat, men nog hade serieledaren i Premier League ett och annat att fundera på efter den första halvleken.

Mot Zenit på bortaplan och Chelsea i London var MFF i underläge efter redan nio minuter – mot Juventus tog det 23 minuter innan första baklängesmålet kom. Nu var det mållöst efter 45 minuter.

Storspel av Dahlin

Utan en storspelande MFF-målvakt i form av Johan Dahlin kunde dock bortalaget mycket väl ha varit i ledning. Den rutinerade 35-åringen svarade för flera högklassiga räddningar under den första halvleken när Chelsea vann avsluten mot mål med 7–0. Bästa chansen för MFF hade Antonio Colak, men anfallarens volley smet någon halvmeter utanför stolpen.

– De hade en del chanser, men det kändes helt okej. Vi förväntade oss väl att det skulle vara så. Men vi hade några farliga chanser också, som vi kunde haft lite tur och fått med oss, säger Johan Dahlin.

I andra halvlek stod Malmö emot i elva minuter – då kontrade Chelsea blixtsnabbt. Callum Hudson-Odoi slog en perfekt boll från sin högerkant och vid den bortre stolpen kunde Hakim Ziyech stöta in 1–0.

– Det är ett inspel som jag tyvärr halkar på. Jag hade hellre släppt in något av de 18 frilägena som de hade. Men så här års behöver man ha längre dobbar och en bättre matta, säger målvakten Johan Dahlin.

Efter målet tog ett tålmodigt Chelsea över och MFF-försvaret blev lågt stående. Visserligen svarade Dahlin för en lysande räddning på ett fint läge för anfallaren Kai Havertz, men så mycket mer skapade inte bortalaget.

Ingen kraft kvar

Å andra sidan hade Malmöspelarna ingen kraft kvar till att flytta upp spelet och trycka på för ett kvitteringsmål. Målet från Hakim Ziyech blev matchens enda, men trots en fjärde raka förlust var insatsen mot Chelsea ett stort steg framåt för Malmö FF.

Närmast väntar IFK Göteborg på bortaplan kommande söndag för den allsvenska serieledaren MFF. Nästa match i Champions League är hemma mot Zenit den 23 november.