Annons

Storslam för Marktalang vid SM

Marks skyttedrottning heter Louise Nilsson.
Sport • Publicerad 23 november 2014
Louise Nilsson
Louise NilssonFoto: Lisa Brunzell

Hon visade klassen genom att ta storslam vid SM på hemmaplan.

Nu siktar 17-åringen vidare mot de stora mästerskapen – närmast är det EM 2015 som gäller.

Annons

– Jag räknar med att vara med i EM varje år. Det ser bra ut nu, säger Nilsson.

Hon har lagt ifrån sig alla priser som hon vunnit i Tygrikeshallen i helgen. Hon vann nämligen SM-guld i Falling target både för seniorer och för juniorer efter att ha haft bra kontroll både på skytte och nerver.

– Mycket handlar om huvudet. Fast vi kör kanske inte så mycket mental träning som vi skulle behöva, säger Nilsson som haft det lite tungt sedan EM i Moskva i våras.

– Det gick inte alls bra där, jag kände mig inte i form och sedan var jag inte jättetaggad på ett långt tag. Det var först för några veckor sedan som det började släppa.

Även helgens SM-tävlingar började lite halvdant. Hon sköt 31 av 40 träff i kvalet till JSM.

– Jag var inte speciellt nöjd, jag kände mig osäker om jag skulle gå vidare till final.

Det gjorde hon med knapp marginal. Redan i går kväll visade hon att JSM-kvalet var en tillfällig svacka. I stora SM-kvalet sköt hon fullt, 40 av 40 – tre fler än tvåan.

I dag var det finaler med 16 skyttar vardera. De avgjordes i matchform, man mot man över tio skott. I JSM vann Nilsson alla sina fyra matcher utan att behöva någon särskjutning. Första guldet var klart.

I senior-SM vann hon åttondelen och kvartsfinalen säkert. I semifinalen väntade klubbkompisen Emma Käck. Efter tre skott ledde Käck med 2–1 och hade en skräll på gång.

– Så långt var jag inte med, men sedan skärpte jag till mig, sa Nilsson, som vann med 7–6.

Annons

I final väntade Christoffer Efraimsson från Malung – samma motståndare som i JSM-finalen. Nilsson kopplade ett tidigt guldgrepp, men missade skott åtta och nio. Det blev 8–8 och särskjutning. Nilsson sköt först – träff. Efraimsson missade – andra guldet var klart.

– Jag tror att man har lite fördel av att skjuta fort. Jag kollar jättemycket på hur de andra skjuter, är väldigt nyfiken. Men jag har lärt mig att hantera det. I särskjutningen tänkte jag att jag har ju redan vunnit ett guld så det skulle inte göra så mycket om Christoffer vann.

Under finalen jublade och klappade de cirka 100 åskådarna under varje skott.

– Jag blev lite chockad först, men det gjorde att jag skärpte till mig. Jag tänkte att nu måste jag hålla fokus, annars går det inte. I Sverige brukar det vara tyst i hallen, men utomlands är det inte ovanligt att det visslas, klappas och tutas under skjutningen.

Utomlands var det. Falling target är den lägst rankade av de tre luftgevärsgrenarna. Louise Nilssons fokus är på OS-grenen där man skjuter på tavla och räknar tiondels poäng. Hennes personbästa en grundomgång över 40 skott är 414,9.

– Jag har varit över 414 några gånger. För att nå final i stora mästerskap brukar man behöva göra 413–414 någonting.

Vad krävs för att vinna? – I finalerna har man 20 skott och det krävs kanske 209 – det är ganska höga poäng.

Hon har alltså ändå mästerskapsnivåerna inom räckhåll, men chansen att komma med till Rio-OS om två år är borta.

– Dit är skyttarna redan uttagna. Nästa OS för mig är om sex år, så det har jag inte börjat tänka på ännu. Nu drömmer jag istället om VM 2018.

Louise Nilsson Ålder: 17 år

Från: Kinnahult

Klubb: Sjuhäradsbygdens Sportskytteklubb

Yrke: pluggar vid skyttegymnasiet i Sävsjö.

Meriter: JSM-guld i luftgevär (OS-grenen) 2013 och 2014. SM-fyra bland seniorerna 2014. SM-guld och JSM-guld i Falling target 2014. Även JSM-guld och två lag-SM-guld i Falling target 2012. Deltagande i JEM både 2013 och 2014.

Falling target

* En av tre luftgevärsgrenar. Skjuts stående från tio meter och det liknar skidskytte såtillvida att man antingen träffar eller missar. Man skjuter fem skott i taget och målet minskar för varje skott.

* I grundomgången skjuts 40 skott. Där minskar målet enligt: 10–8–6–5–4 millimeter. I finaler gäller 8–6–5–4–4 millimeter. På en vanlig tavla med poäng motsvarar första pricken 8,9 poäng och den minsta motsvarar 10,2 poäng.

* Vid SM i Falling target skjuter män och kvinnor mot varandra. I övriga discipliner har män och kvinnor varsin klass.

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons