Annons

Stjärnskottets kometkarriär – siktar på OS

För bara två år sedan var Carolina Wikström, 26, en motionär med intresse för löpning.
I augusti 2020 är hon Sveriges nya stjärnskott på löparhimlen – med SM i fokus men med siktet inställt på att kvala in till OS i Tokyo.
Friidrott • Publicerad 13 augusti 2020
Carolina Wikström gör sitt första SM.
Carolina Wikström gör sitt första SM.Foto: Erik Simander/TT
Carolina Wikström springer 5|000 och 10|000 meter på SM i Uppsala.
Carolina Wikström springer 5|000 och 10|000 meter på SM i Uppsala.Foto: Erik Simander/TT

Vi börjar med att backa bandet till den 2 juni 2018.

Carolina Wikström springer in på en 26:e-plats på Stockholm Marathon efter tre timmar, elva minuter och 21 sekunder ute på banan.

Annons

– Jag har tyckt om att springa länge, men som motionär. Sedan har jag aldrig varit med i en klubb. Jag skulle springa Stockholm Marathon och tränade mycket mer och när det gick bättre än jag trodde blev jag sugen på att se hur det kunde gå om jag gick med i en klubb. Jag gick med i Roslagen och sedan dess har det gått väldigt fort i utvecklingen, säger Carolina Wikström när TT träffar henne inför SM i Uppsala.

Utvecklats fort

Mindre än ett halvår senare sprang Wikström Valencia Marathon och hade då kapat ner tiden till 2.46.04. I oktober 2019 kom så det riktigt stora genombrottet när vi fick en ny löpare på den svenska topp tio-listan genom tiderna. 26-åringen satte personligt rekord med över nio minuter när hon gick i mål på tiden 2.33.49 på maraton i Frankfurt. Det är den nionde snabbaste tiden genom tiderna i Sverige bland kvinnor.

– Jag förväntar mig att utvecklingen ska plana av mer och mer men jag försöker bara njuta så länge det går bra.

Målet är att kunna kvala in till OS i Tokyo. Förutsättningarna är tuffa. Wikström måste underskrida 2.28 för att klara av det första villkoret för nominering och dessutom måste hon vara bland de åtta främsta i mål, räknat på tre deltagare per nation.

Siktar mot OS

Första försöket sker på Valencia Marathon i december.

– Tiden känns mer och mer realistisk, det är mest placeringskravet som är svårare att påverka. Det hänger lite på vilka som ställer upp och vilka länder de kommer från eftersom man räknar tre från varje land. Det kommer vara flera lopp, men de har inte kommit ut med vilka som gäller. Jag hoppas kunna springa Valencia och ha något annat lopp under våren som back up-plan, säger Wikström, som också berättar att hon ungefär snittar 14 mil löpning i veckan.

Men under helgens SM-tävlingar i Uppsala kommer Roslagen-löparen att springa 10 000 meter på fredagen för att bara knappt två dygn senare ställa upp på 5 000. Hon går in i loppen som Sverigeetta på tio kilometer och som tvåa på den halverade distansen.

– Jag har aldrig kört något liknande med två lopp så tätt, så vi får se om jag ångrar mig i efterhand. 10 000 är mitt förstaprio och 5 000 blir en bra erfarenhet.

Fakta: Carolina Wikström

Född: 4 september 1993 (26 år)

Klubb: LK Roslagen

Utbildning: läkare

Personbästa maraton: 2.33.49 (nia genom tiderna i Sverige)

Personbästa halvmaraton: 1.11.44 (Sverigeetta 2020)

Personbästa 10 000 meter: 32.46,94 (Sverigeetta 2020, sjua i Sverige genom tiderna)

Personbästa 5 000 meter: 15.42,19 (Sverigetvåa 2020, tia i Sverige genom tiderna)

Aktuell: Gör sitt första SM när hon springer 5 000 och 10 000 meter i Uppsala i helgen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons