Annons

Elvira Öberg vann igen: "Svävar bland moln"

Elvira Öbergs succé fortsatte i masstarten i Annecy-Le Grand Bornand. Svenskan vann andra tävlingen i rad efter att flera åkare skjutit bort sig i slutet.
Skidskytte • Publicerad 19 december 2021
Elvira Öberg vann masstarten ohotad efter kraftiga omsvängningar i sista skyttet.
Elvira Öberg vann masstarten ohotad efter kraftiga omsvängningar i sista skyttet.Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE/AFP/TT

Det här var helgen då Elvira Öberg fick sitt riktigt stora genombrott i världscupen.

Tre pallplatser hade det visserligen redan blivit tidigare i vinter, men nu lyckades Öberg först vinna lördagens jaktstart och sedan följa upp det med en ny seger i masstarten.

Annons

Även om jakten på en ny förstaplats länge såg hopplös ut.

Den 22-åriga skidskyttestjärnan missade ett skott både i första och andra liggande skyttet och var i det läget 43 sekunder från täten på 15:e plats.

– Det här trodde jag inte skulle vara möjligt efter de två första. Det var ju ändå en bit upp och jag hade framför allt ganska många framför mig. Jag tänkte att några kommer förmodligen bomma så pallen är nog inte helt körd, säger Öberg till SVT.

Svängde i sista

Inför det fjärde och sista låg hon inte bättre än åtta, trots snabb skidåkning.

Men när hela kvintetten som kom in först på skjutvallen bommade öppnades en möjlighet för Elvira Öberg.

Och den tog hon.

Öberg sköt lugnt och metodiskt fem träffar och gick ut från skyttet som tvåa bakom Jessica Jislova.

– Jag blev chockad när jag gick ut från sista stå och var i täten. Det trodde jag verkligen inte, det är helt sjukt, säger Piteååkaren som ändå hade hunnit notera att flera av konkurrenterna hade missat skott.

– Jag märkte när jag ställde mig och skulle börja skjuta, jag var ändå lite nyfiken för att se om de hade bommat eller inte. Då såg jag att det var några bom. Jag är jättestolt att jag lyckades fokusera på mitt i det läget, att skjuta i min takt och inte göra någonting annorlunda.

Den tjeckiska doldisen Jislova var ett enkelt byte för Öberg under slutvarvet. Den blågula stjärnan var snart förbi och ryckte ifrån till en till slut behaglig seger.

"Ganska trygg"

Annons

Öberg kunde kosta på sig att åka i mål med en svensk flagga i handen och vann 10,7 sekunder före Frankrikes Julia Simon, som var tvåa även i jaktstarten. Ryska Kristina Reztsova slutade trea.

– Jag kände mig egentligen ganska trygg hela vägen att den här är min, säger Elvira Öberg till SVT.

– Ledarna hejade på och sa att "kör nu hela vägen så får du njuta av upploppet sen". Det gjorde jag verkligen och när fysion stod med en flagga där kunde jag inte låta bli att ta den, när jag hade tillräckligt avstånd.

Elvira Öberg får nu lite julledighet efter en säsongsstart som har överträffat alla förväntningar.

– Det är helt fantastiskt. Det var bra fram till de sista två sista dagarna här, men nu är det helt otroligt, säger hon till SVT.

Storasyster Hanna Öberg bommade totalt fyra skott och fick nöja sig med en tiondeplats, medan Mona Brorsson blev elva. Stina Nilsson hamnade på 16:e plats i sin första masstart någonsin i världscupen. Anna Magnusson, den femte svenskan i loppet, slutade på 20:e plats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons