Annons

Stina Nilsson till världscupen - Skottheim får vänta

Stina Nilsson är uttagen i världscuppremiären i Östersund.
Johanna Skottheim får däremot vänta, trots att hon var bättre än Nilsson i Idre.
Skidskytte • Publicerad 16 november 2021
Stina Nilsson vid Sverigepremiären i kortdistans på Idre Fjäll.Nu är hon uttagen till världscuppremiären.
Stina Nilsson vid Sverigepremiären i kortdistans på Idre Fjäll.Nu är hon uttagen till världscuppremiären.Foto: Nisse Schmidt/TT

Det är hård konkurrens om startplatserna i världscupen i skidskytte. Sverige har sex platser på damsidan och lika många på herrsidan. Därför var Stina Nilsson överraskad över besked att hon tagits ut till världscuppremiären i Östersund.

"Det känns jätte-jättekul och jag är jätteglad att jag får chansen att åka i Östersund. Det känns extrafint eftersom det var här jag fick chansen att göra världscuppremiär i våras. Det här med publik är ju helt nytt för mig eftersom det var corona förra säsongen", säger Nilsson i ett pressmeddelande.

Skottheim ska träna i stället

Annons

Johanna Skottheim, som blev nia på kortdistansen och fyra i sprinten i Idre, är dock inte uttagen till första delen av premiären, utan till efterföljande delen den 2–5 december. Dit är hon hittills den enda uttagna, resten tar man ut efter den första omgångens tävlingar, berättar Johannes Lukas.

– Johanna gjorde väldigt bra ifrån sig i helgen, ser man till resultaten borde hon vara uttagen till de första tävlingarna. Men det är bättre att vi först lägger in ett träningsblock för henne, det är mer i enlighet med hennes plan, säger han till TT.

Vid Sverigepremiären i Idre hade Nilsson snabbaste åktid på kortdistansen under söndagen, men slutade tolva på grund av att hon inte fick skyttet att stämma. I lördagens sprint blev hon 23:a.

"Åkningen är bra"

– I Idre kände jag det som jag känt hela hösten, att åkningen är väldigt bra. Rent fysiskt är formen god och jag är egentligen nöjd med hur jag sköt på distansen också, så det tar jag med mig, säger 28-åringen till SVT.

Enligt Johannes Lukas går det inte direkt att säga att Nilsson, vars snabba åkning ses som en stor tillgång såvida hon får skyttet att stämma, får chansen för att Skottheim står över premiären.

– Johannas upplägg är Johannas upplägg medan Stinas upplägg är Stinas upplägg. Alla åkare har individuella upplägg, säger han.

I fjol gick Stina Nilsson över från längdskidor till skidskytte och tävlade framförallt i IBU-cupen. Men i världscupavslutningen i Östersund i våras fick hon chansen och blev 26:a och 22:a.

Till andra delen av världscuppremiären i Östersund, 2–5 december, kommer någon av damerna som tagits ut till första delen att stå över.

Fakta: Skidskyttelandslagets trupp till världscuppremiären

Följande är uttagna i truppen:

Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Linn Persson, SK Bore

Stina Nilsson, Lima SKG

Mona Brorsson, Finnskoga IF

Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb

Johanna Skottheim, Lima SKG (uttagen till den andra delen av tävlingarna i Östersund den 2-5 december )

Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb

Oskar Brandt, I 2 IF

Malte Stefansson, Oxbergs IF

Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb

Martin Ponsiluoma, Tullus SG

Sebastian Samuelsson, I 21 IF

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons