Annons
Cykelsäongen har redan tjuvstartat.
Sport • Publicerad 25 april 2008

CYKEL BORÅS

Team MA, Borås, fanns med i topp på den första tävlingen, Östgötaloppet, med tre man bland de tio bästa.

Annons

– Det ser kanonfint ut. Vi var Sverigebäst i laget 2006 och 2007. Målet är att ta en rak trippel i år, sade Henrik Åbom, lagkapten i Team MA.

Team MA:s åkare kommer väl förbereddda när allvaret snart drar igång. Först med lite träningtävlingar, som finns med på den så viktiga Sverigerankingen, innan allvaret tar vid med Skandisloppet, världens äldsta cykeltävling, i Uppsala och den Svenska Cupen i Falun första och andra helgen i maj.

– Vi har kunnat träna bra och redan varit två gånger utomlands, dels 14 dagar på Mallorca och dels en veckas tävlingar i Belgien. Vi håller oss framme hela tiden. Det ser grymt bra ut, sade Henrik.

De sex i Team MA:s elitsatsning på laget är förutom Henrik, Mikael Lehtoma, Ove Nilsson, Edvin Wilson, Joakim Åleheim och årets BT-junior 2007 Andreas Lindén. Det kommer även en trojka proffs som förstärkning till de stora tävlingarna i sommar.

– Det är Håkan Nilsson, proffs i Luxemburg, Sebastain Balk, som kör i Belgien och Björn Andersson likaså. Med dem i laget blir vi nio man starka. Då blir vi ruggigt bra, sade Mattias Carlsson, coach tillsammans med Fredrik Lindström för Team MA-åkarna.

Veckoprogrammet ser på pappret grymt jobbigt ut för åkarna. Träning fyra dagar i veckan, minst 6o kilometer vid intervall och tempokörning upp till 15-20 mil, det betyder fem-sex timmar i sadlen, när det gäller distans plus två tävlingar varje helg.

– Förra året körde jag strax över 60 tävlingar. Det är så underbart roligt. Hela köret! Är man tävlingsmänniska, gillar trampa pedal så finns inget bättre. Har man sedan ett sånt härligt gäng som vi är just nu leker cykellivet och då blir det SM- medaljer på SM i Falun i juni och Sverigetiteln som lagbäst skall vi abonnera på för treje året i rad, avslutade Henrik.

Sen bar det av ut på riksväg 181 riktning Kinna. Ett lagtempopass väntade på gårdagens kvällsträning.

Henrik Åbom

Ålder: 27.

Bor: Borås.

Vikt/längd: 79kg/192 cm.

Cykelmerit: Totaltvåa Sverigerankingen 2006.

Mål: Topp tio i Sverige.

Dröm: Bli profesionell.

Mikael Lehtomaa

Ålder: 20.

Bor: Borås.

Vikt/längd: 72 kg/182 cm.

Cykelmerit: Svensk ungomdoms- och juniormästare sju år i rad.

Mål: Hävda sig i toppen i elitklassen i år.

Dröm: Kunna leva på cykelåkning.

Ove Nilsson

Ålder: 24.

Bor: Borås.

Vikt/längd: 74 kg/185 cm.

Cykelmerit: JSM-silver i tempo.

Mål: Göra så bra ifrån sig bland elitåkarna som möjligt.

Dröm: Testa proffslivet utomlands.?

Lennart Odén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons