Annons

VM-final för Junevik med minsta möjliga marginal

En hundradel, det var vad som skiljde mellan glädje och besvikelse för Sara Junevik.
Nu är svenskan vidare till final på 50 meter fjäril i kortbane-VM i Melbourne.
Final blir det även Louise Hansson på 100 meter rygg.
Simning • Publicerad 13 december 2022
Sara Junevik. Arkivbild.
Sara Junevik. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

För Sara Junevik var det alltså finalplats med minsta möjliga marginal. Hon blev femma i sitt semifinalheat på tiden 25,13 och ner till nionde bästa semifinaltid skiljde det bara en hundradel.

En trög start hämmade den 22-åriga svenskan som var långsam iväg från pallen – men sedan repade hon sig.

Annons

– Det går så himla bra. Så här bra start på ett mästerskap har jag aldrig haft. Så nu tänker jag att allt kan hända, jag hoppas på lite mer framöver. Det är ju två lopp under mitt gamla ”pers” (25,36), så det är ju svinkul, säger hon till SVT.

Mästerskapsrevansch

En skön mästerskapsrevansch på distansen för Junevik som på långbane-EM i somras inte tog sig vidare på grund av en omtalad regel.

På EM får varje nation ställa upp med fyra simmare per gren – men bara två tillåts avancera vidare från försök till semifinal. Det drabbade Junevik som hade fjärde bästa tid av samtliga i försöken, men då Sarah Sjöström och Louise Hansson var bättre fick Junevik inte tävla vidare.

Louise Hansson, som har ett VM-guld på 100 meter rygg från i fjol, tog sig planenligt vidare till final på 100 meter rygg på tiden 56,08.

– Det kändes som ett stabilt lopp. Detaljerna kan bli bättre, men det kändes avslappnat och bra, säger Hansson.

Rosvall nära

Det såg ut som att hon skulle kunna få med sig Hanna Rosvall i finalen. 22-åringen simmade den första semifinalen och noterades för starka 56,59. Men den andra semifinalen, där Hansson ingick, simmades i ett högre tempo och Kira Toussaint, Nederländerna, knep den sista finalplatsen med fem hundradelars marginal till Rosvall som är första reserv.

Juneviks och Hanssons finaler simmas på onsdag förmiddag, svensk tid.

Det svenska damstafettlaget är vidare i 4x100 meter frisim och simmar final senare under tisdagen.

18-åriga Emelie Fast tog sig inte vidare i 200 meter medley med tiden 2.10,95.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons