Annons

Stängs av från Tour de France: "Gjorde ett misstag"

Två motorcykelförare, en kameraman och en fotograf stängs av under söndagens etapp av Tour de France.
Detta på grund av att de blockerat en av förhandsfavoriterna Tadej Pogacar under lördagens lopp, som till sist vanns av nederländaren Wout Poels.
Cykel • Publicerad 16 juli 2023
Efter att ha blockerat totaltvåan Tadej Pogacar stängs två motorcykelförare, en kameraman och en fotograf av.
Efter att ha blockerat totaltvåan Tadej Pogacar stängs två motorcykelförare, en kameraman och en fotograf av.Foto: Daniel Cole/AP/TT

På lördagen gjorde Pogacar ett försök att passera den danske totalledaren Jonas Vingegaard med 500 meter kvar, men slovenen fick snabbt bromsa när han riskerade att krocka med två motorcyklar.

Efter incidenten bad den franska tidningen L'Equipes fotograf Bernand Papon om ursäkt.

Annons

– När jag upptäckte att Pogacar skulle attackera berättade jag det direkt för föraren av motorcykeln, men jag fick veta att han inte kunde köra framåt. Så vi hamnade i en svår situation när Pogacar kom fram till oss, säger Papon till sin egen tidning.

Enligt fotografen ställdes de inför ett svårt val. Eftersom åskådarna var så nära vägen fanns det bara två möjligheter; stanna kvar på vägen eller riskera att åskådarna skadas.

– Vi fick göra ett val på bråkdelen av en sekund. Ska vi blockera cyklisten eller ramla in i folkmassan och skada folk. Men jag vill inte försvara något som inte behöver försvaras. Vi borde inte ha hamnat i den situationen, säger Papon och fortsätter:

– Nästa gång ska vi skynda på och inte ta bilder. Reglerna finns för att undvika sådana här typer av situationer. Vi gjorde ett misstag, och för det ber jag om ursäkt till Pogacar och hela touren.

Utöver avstängningen har tourarrangören även utfärdat två stycken böteslappar på 500 schweizerfranc styck – vilket motsvarar knappt 5 900 svenska kronor.

Nederländaren Wout Poels var överlägsen när den 15:e etappen mellan de franska alperna Les Portes du Soleil och Saint-Gervais Mont-Blanc (197 kilometer) avgjordes.

Jonas Vingegaard leder fortsatt sammandraget, tio sekunder ner till Tadej Pogacar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons