Annons

Ståhl tvåa efter tränarbytet: "En kanonkväll"

Hur klarar sig Daniel Ståhl utan Vésteinn Hafsteinsson?
Inte så illa, visade fredagens Diamond League-premiär.
– För mig var det nog bra att vi kom överens om att testa på något nytt, säger den svenske diskusstjärnan till SVT efter att ha slutat tvåa i Doha på 67,14.
Friidrott • Publicerad 5 maj 2023
Svenske diskuskastaren Daniel Ståhl under fredagens Diamond League-tävling i Doha, Qatar.
Svenske diskuskastaren Daniel Ståhl under fredagens Diamond League-tävling i Doha, Qatar.Foto: Hussein Sayed/AP/TT

Ståhl var inte nära att ta hem segern i säsongsstarten.

Kristjan Ceh tog vid där han slutade förra säsongen och vann fredagens diskustävling på ett imponerande sätt. Slovenen gick på knock redan i den första omgången och slungade i väg segerkastet på 70,89 meter. Även Cehs tre övriga godkända kast (70,70–68,95–68,46) var längre än samtliga försök från rivalerna.

Annons

Men trots trots en missad förstaplats hade Ståhl skäl att vara nöjd med tävlingen.

Två kast över 65 meter i Doha, det längsta mätte 67,14, gav ett bra kvitto till den 30-årige svensken efter ett svajigt fjolår.

Ny tränare

2022 blev på många sätt en missräkning och han fick lämna både VM och EM utan medaljer.

Ytterligare ett frågetecken inför årets säsong har varit hur hålet ska fyllas efter Vésteinn Hafsteinsson, som i början av 2023 lämnade jobbet som Ståhls tränare.

Men en flytt från Växjö till Malmö för att jobba tillsammans med nye tränaren Staffan Jönsson verkar inte ha påverkat den regerande olympiske mästaren negativt.

– För min del var det bra, tror jag. Vésteinn har varit en världsklasstränare i elva år för mig, han har varit otroligt vass på det han har gjort. Men för mig var det nog bra att vi kom överens om att köra vidare och testa på något nytt. Då valde jag Staffan Jönsson och jag har känt honom i 15 år. Vi är jättebra polare, så det är kul på träningarna, säger Ståhl till SVT.

Pettersson sexa

Han tar sig dock an den här säsongen med försiktighet.

– Jag går in i den här säsongen med glimten i ögat och försöker göra mitt bästa och placera mig så gott jag kan. Nu blev jag tvåa i dag och jag är jätteglad för det.

– Det var en kanonkväll.

För tävlingens andre svensk, Simon Pettersson, blev det en sjätteplats. 29-åringen, som tog OS-silver bakom Ståhl för två och ett halvt år sedan, nådde 64,30 meter som längst.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons