Annons

Spionen: "Ungern är på gång"

Ny förbundskapten, nya spelare, nytt hopp.
Sport • Publicerad 2 september 2010

– Ungern är på väg uppåt. Det händer grejor i landet, säger landslagets spion Håkan Ericson.

På förbundskaptenen Erik Hamréns uppdrag har Ericson under året specialstuderat fredagens EM-kvalmotståndare.

Annons

Inte ett helt lätt jobb.

Efter att ha bevakat tre landskamper med Erwin Koeman som ungersk förbundskapten sparkades holländaren.

– En mardröm, men jag tycker ändå att jag har fått en ganska bra uppfattning, säger Ericson.

I den senaste landskampen – mot England – leddes Ungern av Sandor Egervári, framgångsrik som förbundskapten för det U20-landslag som tog VM-brons förra hösten.

TT: Någon tydlig riktningsförändring med Egervári?

– Jag har svårt att säga det efter en match. De hade inte mycket anfallsspel mot England. Det som kändes var att deras omställningar var mer kontrollerade. Ett första pass till Zoltan Gera. Tidigare lade de längre bollar på Sandor Torghelle, vilket gav ett rakt men mer okontrollerad spel.

– Skillnaden var att det fanns en klart bättre struktur i försvarsspelet mot tidigare och det tror jag att han (Egervari) står för. Jag är övertygad om att han jobbar hårt på den biten, säger Ericson.

Ungersk storsatsning

Även om Ungern har flera lovande spelare tror Ericson att det dröjer ett tag innan de slår sig in i Egerváris elva.

– Han skyndar långsamt. Men tittar man på strukturen i Ungern kommer de att komma. De har byggt en ny träningsanläggning där de pumpat in 50 miljoner. De bygger 400 konstgräsplaner och målet är att det ska finnas en konstgräsplan på varje skola.

Annons

– Andan som råder är att nu ska det satsas.

– Jag tror definitivt att de är på gång igen. Med den tradition och den fotbollskultur som finns där nere så tror jag att de kommer.

TT: Vilka hot finns det mot en svensk framgång i kvalstarten?

– Jag tycker att målvakten (Gábor Király) är svårbedömd. Han är en sån som kan spika igen en match, väldigt reaktionssnabb och bra på frilägen. Men ibland missbedömer han lägen i luften, har jag sett.

– Vid fasta situationer är mittbacken Roland Juhasz farligast och mycket av spelet vid omställningar går via Zoltán Gera.

Varnar för yttrarna

Ericson har också stor respekt för yttermittfältarna Szabolcs Huszti och Balázs Dzsudzsák. Och spelar inte Huszti har Egervári Dortmunds Tamás Hajnal att tillgå.

– Han har spelat i två halvlekar jag sett. Tycker att han ger Ungern en dimension till. Han är högerfotad, vandrar väldigt mycket från kant till kant. Det finns en tanke hos mig att man kan börja med honom i stället för Huszti.

– Han står mycket för det man såg i VM, en spelare som kan dyka upp lite varstans på planen. Han är ett orosmoment.

TT: Ska en svensk landslagssupporter känna oro för Ungern?

– Absolut, så pass vettiga är de. Men om Sverige spelar ut det register man visat i träningsmatcherna är vi tillräckligt bra för att vinna mot Ungern.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons