Annons

Spelare i Elfsborg granskas – experten: ”Finrummet är inblandat”

Allsvenska mötet Kalmar–Elfsborg är under utredning – och enligt uppgift till BT är det en spelare i Elfsborg som granskas.
Journalisten och matchfixningsexperten Magnus Svenungsson är bekymrad över utvecklingen.
– Det är naivt att tro något annat än att finrummet är inblandat. Ingen allsvensk klubb kan räkna med att inte vara drabbad, säger han till BT.
Fotboll • Publicerad 4 juni 2019

För två år sedan ställdes stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK in på grund av misstänkt matchfixning, efter att målvakten Kenny Stamatopoulos berättat att han blivit utsatt för påtryckningar. Det slutade med rättegång och en friande dom.

Sedan dess har allsvenskan inte figurerat i de här sammanhangen – inte förrän matchen i Kalmar på valdagen den 26 maj hamnade under lupp.

Annons

– Jag är inte förvånad över att matchfixningen har nått allsvenskan. Vi har sett det runt om i hela världen. Juventus blev degraderat, Premier League-spelare har berättat och tysk polis har utrett matcher på Champion League-nivå, säger boråsaren Svenungsson, som skrivit en bok och gjort flera tv-program om matchfixning.

Svenungsson menar att de i de allra flesta fall inte är klubbarna utan enskilda spelare som är inblandade.

– De infekterar klubbarna och det är viktigt att klubbarna inte slår ifrån sig utan tar det på allvar och inte sätter likhetstecken med att de är skyldiga. De har tvärtom blivit drabbade, men de måste agera.

Hur?

– En tränare i en klubb håller reda på vad spelarna äter för mat och hur de sover. De borde hålla koll på även vilka spelarna umgås med och om de plötsligt har mer pengar än vanligt.

Magnus Svenungsson pratar om spelare som utpressas att delta i matchfixning eller som hamnat i spelberoende och ger sig in i matchfixning för att betala sina skulder.

– Ofta är det gangsters inblandade och de hittar spelarnas svaga punkter.

Stefan Andreasson, Elfsborgs klubbchef, bekräftade redan under måndagen för BT att man fått information från Svenska Fotbollförbundet att matchen Kalmar–Elfsborg var under utredning. Dagen efter säger han:

– Det handlar om en händelse gällande en enskild spelare. Men så länge det pågår en utredning varken kan eller får jag kommentera något ytterligare.

Har du fått information om vilken enskild händelse det handlar om?

Annons

– Det kan jag inte kommentera.

Uppgifter till BT gör gällande att det är en spelare i Elfsborg som är under granskning.

– Som jag sagt, jag kan inte kommentera något mer i ärendet. Vi välkomnar det arbete som görs och följer utredningen noggrant.

Är spelarna i truppen informerade över vad som har hänt?

– Det kommunicerar vi internt, säger Andreasson.

Malin HenriksonSkicka e-post
David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons