Annons

Spanska spelarna: "Ville inte komma"

Spelarna togs ut mot sin vilja och hotades av sanktioner.
Men de stod på sig för både sin egen och andras skull, konstaterar spanska storstjärnan Alexia Putellas.
– Vi fick kämpa mycket för att bli hörda, säger hon.
Fotboll • Publicerad 21 september 2023
Alexia Putellas på pressträffen inför matchen mot Sverige.
Alexia Putellas på pressträffen inför matchen mot Sverige.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Irene Paredes är sammanbiten när de senaste dagarna kommer på tal.
Irene Paredes är sammanbiten när de senaste dagarna kommer på tal.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Spaniens nya förbundskapten Montse Tomé.
Spaniens nya förbundskapten Montse Tomé.Foto: Adam Ihse/TT

Alexia Putellas och Irene Paredes, båda till vardags i Barcelona, ser sammanbitna ut när de sätter sig inför medieuppbådet på Gamla Ullevi, dagen före matchen mot Sverige.

Ett par dagar tidigare har de blivit uttagna i landslaget mot sin vilja och sedan tvingade till att dyka upp ändå.

Annons

Alexia Putellas ber om ursäkt för att tiden är för knapp för att berätta allt. Ändå är hennes första svar flera minuter långt.

– Vi hade krävt att de skulle lyssna på oss ganska länge, eftersom det förekommit systematisk diskriminering av kvinnor i många decennier, säger hon.

– Vi fick kämpa mycket för att bli hörda. Det sliter.

Det har funnits ett stort missnöje i det spanska damlandslaget i många år. Men det senaste året har problemen eskalerat.

För ett år sedan tog 15 spelare steget till bojkott av landslaget. Några av dem återvände visserligen till VM, men skandalen efter VM-guldet satte ny fart på protesterna.

Numera avgångne ordföranden Luis Rubiales kyss – mitt på munnen på stjärnan Jennifer Hermoso under prisutdelningen – satte i gång en händelseutveckling som ledde till en ny massiv landslagsbojkott.

"Sovit väldigt lite"

Men när nya förbundskaptenen Montserrat "Montse" Tomé – som fått jobbet i stället för sparkade Jorge Vilda – i måndags presenterade sin första landslagstrupp fanns ändå en lång rad spelare från bojkottlistan med.

Spelarna protesterade, men tvingades ansluta till landslaget med hot om böter eller andra sanktioner.

Först efter många timmars förhandlingar, tidigt i onsdags morse, var parterna överens och Nations League-premiären på fredagen räddad.

– Du kan se i våra ansikten hur vi har det. Vi har sovit väldigt lite i flera veckor och har försökt göra vårt bästa, säger Irene Paredes.

Annons

– Vi vill bara spela fotboll under anständiga förhållanden där vi är respekterade. Och det är därför vi försöker förändra saker.

"Ingen mår bra"

Lite tidigare har Montse Tomé suttit vid presskonferensbordet. Förbundskaptenen svarar undvikande på frågorna om hur det egentligen gick till när hon tog ut spelare som tydligt sagt att de inte ville vara med.

Hon känner dock att hon har spelarnas förtroende.

– Just nu mår ingen bra av det här. Jag beklagar situationen. Alla vet hur det är just nu, det är jobbigt för spelarna. De borde fira nu efter VM, men det som har hänt efter VM är olyckligt, säger Tomé.

– Jag vet inte om det blivit något missförstånd, men intentionen har hela tiden varit att skydda spelarna, "Jenni" och alla inblandade.

Alexia Putellas och Irene Paredes är dock tydliga med att de inte anslöt till landslaget frivilligt.

– Vi ville inte komma. Vi hade bestämt efter olika samtal med förbundet att det inte var dags. Vi tvingades, men vi kom, säger Irene Paredes.

– Vi kom dit för för att inte bli sanktionerade, bekräftar Alexia Putellas.

Däremot var utgången av mötet positivt, fortsätter Barcelonastjärnan.

– Jag tror att det finns ett före och ett efter mötet härom dagen. Jag är övertygad om att överenskommelserna kommer att göra vår sport mycket bättre, säger hon.

Bakgrund: Turbulensen i spanska landslaget

September 2022: 15 spanska landslagsstjärnor vägrar att spela under förbundskaptenen Jorge Vilda och kräver bland annat förbättrade träningsvillkor.

30 juni 2023: I VM-truppen finns flera av spelarna som bojkottade med – samtidigt som några fortsätter sin bojkott – efter att förbundet mött vissa spelarkrav.

20 augusti 2023: Spanien tar VM-guld för första gången på damsidan. Men efterspelet handlar i princip bara om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales som under medaljceremonin kysser spelaren Jennifer Hermoso på munnen.

25 augusti 2023: Rubiales säger i ett försvarstal att han inte kommer att avgå och att kyssen skedde i samförstånd. Hermoso hävdar motsatsen.

26 augusti 2023: Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

5 september 2023: Jorge Vilda får sparken och ersätts av assisterande förbundskaptenen Montserrat Tomé.

6 september 2023: Hermoso anmäler Rubiales för sexuella övergrepp.

10 september 2023: Rubiales avgår.

15 september 2023: 39 spelare, däribland 21 av 23 spelare från VM-guldtruppen, meddelar att de tänker bojkotta matchen mot Sverige.

18 september 2023: Ett flertal spelare som meddelat att de tänker bojkotta landslaget tas ut i den spanska truppen.

19 september 2023: Spanska spelare börjar ansluta till samlingen – mot sin vilja, enligt Marca. Först efter en nattmangling nås en överenskommelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons