Ett flertal titlar vardera de senaste åren sätter epitetet tungviktsmöte på matcherna mellan Växjö och Frölunda.
Lagens första kamp för säsongen bjöd bland annat på framträdande insatser av två veteraner.
Ishockey • Publicerad 21 oktober 2021
Elmer Söderblom avgjorde för Frölunda.
Elmer Söderblom avgjorde för Frölunda.Foto: Mikael Fritzon/TT

Säsongens första period mellan de två tungviktarna i SHL slutade oavgjort. Frölundas boxplayuppställning tappade bort Martin Lundberg som förvaltade det fria läget genom att göra 1–0 till Växjö.

– En svår bortamatch, Växjö är ett starkt lag med bra struktur, säger isens verklige veteran, Frölundas 39-årige lagkapten Joel Lundqvist, till TT.

Växjö blev varse om det olämpliga i att slarva i egen zon när Frölundas poängkung Ryan Lasch finns på isen. Lasch högg direkt när chansen uppenbarade sig, vilket gav Frölunda ett kvitteringsmål kort före den första pausen.

Mål av veteranen

Växjö inledde den andra perioden med att göra aftonens andra mål i powerplay, den här gången med Glenn Gustafsson som sista spelare på pucken. Kort senare fick Frölunda chansen i powerplay och tog även de tillvara på läget. Ryan Laschs passning hittade in till lagkapten Joel Lundqvist som skickade in 2–2.

– Skönt. Det är kul att göra mål, det tröttnar man inte på, säger 39-åringen.

Joel Lundqvist gläds över att åter ha Ryan Lasch som lagkamrat.

– En dimension vi saknade i fjol, vi behöver dom där passningarna som avgör de tajta matcherna.

34-årige Lasch trivs i sin nygamla klubb.

– Göteborg känns som mitt andra hem, jag är lycklig över att vara tillbaka i Frölunda, säger han efter att ha spenderat förra säsongen i Finland samt Schweiz.

Under den tredje periodens slutminut var Växjö ytterst nära ett nytt ledningsmål, men efter 60 minuter ishockey kunde båda lagen konstatera att de tagit poäng.

Söderblom avgjorde

Förlängningen hann knappt börja innan Växjö drog på sig en utvisning på grund av för många spelare på banan. 1.03 in i förlängningen sköt Elmer Söderblom sitt sjätte mål för säsongen, vilket gav Frölunda segern.

– Han (Elmer Söderblom) tillför en dimension med sin storlek och fart, kul att se, säger Lundqvist.

Ryan Lasch lämnade isen med tre nya poäng på kontot, ett mål samt två assist. Totalt har Lasch producerat 18 poäng under de 13 inledande matcherna.

– En bra start på säsongen, konstaterar den amerikanske forwarden.

Frölunda toppar den haltande SHL-tabellen.