Annons

Dubbla OS-spår ger erfaret Karjalalag

Tanken är att NHL-stjärnorna ska lysa i OS-ishockeyn i februari – men det kan sluta med att det blir Europaspelare.
Något som får Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv att satsa på erfarna spelare i Karjalaturneringen.
Ishockey • Publicerad 2 november 2021
Malmös Carl Söderberg har tackat nej till spel i Karjalaturneringen. Arkivbild.Foto: Mats Javerud/TT

Jublet i september, när NHL lämnade klartecken för OS-spel, kan fortfarande fastna i halsen. Fram till den 10 januari kan NHL och spelarfacket NHLPA nämligen dra sig ur OS av pandemiskäl.

Så OS-lagen får planera för två olika lag.

Annons

Därmed satsar Johan Garpenlöv erfaret i truppen till Karjalaturneringen, den första av två Euro Hockey Tour-turneringar som avgörs före OS. Den andra är Channel One Cup i Moskva i december.

– Det är ett annorlunda år, annars kunde man använda den här turneringen till att testa spelare för framtiden, säger Garpenlöv.

Nej från Söderberg

Malmös centerstjärna Carl Söderberg, som återvänt från NHL, har tackat nej.

– Han han precis flyttat hem och har andra saker just nu som han vill ta hand om, men han är öppen för spel i andra turneringar, säger Garpenlöv.

Även Luleåduon, backen Erik Gustafsson och forwardsstjärnan Linus Omark har tackat nej. Omark tackade egentligen för sig i landslaget efter OS 2018 – men om han stängt dörren för ett eventuellt OS vill inte Garpenlöv berätta.

Garpenlöv har, precis som de andra förbundskaptenerna, fått lämna in en lista på 55 NHL-spelare som är aktuella för OS-spel. Ingen utanför den listan kan tas ut. När det gäller Europaspelare är den listan längre, men samma förutsättningar gäller.

Han har planerat två resor till NHL, en efter Karjalaturneringen och en i början av januari. Någon gång i januari, datum är inte bestämt, ska OS-trupperna spikas.

TT: Ser du någon Europaspelare med rimlig chans att slå sig in i OS-truppen om NHL-spelarna kommer till Peking?

– Svår fråga, är det någon position i laget det skulle kunna ske på så är det på målvaktssidan om vi får skador eller formsvackor. Det är väl den största chansen, säger Garpenlöv.

Bäst i KHL

Till Karjalaturneringen är Lasse Johansson, SKA S:t Petersburg-målvakten som leder KHL:s målvaktsliga, uttagen tillsammans med Skellefteås debutant Gustaf Lindvall, SHL:s målvaktsetta.

Annons

Förutom Johansson är inga KHL-spelare uttagna. Han har satsat på spelare från Schweiz och SHL nu och till Rysslandsturneringen – då schweiziska ligan inte gör uppehåll – blir det spelare från KHL och SHL.

Totalt finns fem debutanter i laget, bland dem en Stanley Cup-vinnare i Christian Djoos som flyttat tillbaka till Europa och Schweiz från NHL. Han vann med Washington 2018.

Tre Kronor spelar sin första match i Karjalaturneringen på hemmaplan i Linköping mot Tjeckien nästa onsdag den 10 november. Sedan spelas de två återstående matcherna, mot Ryssland den 13 november och Finland dagen efter, i Helsingfors.

Fakta: Truppen

Målvakter: Gustaf Lindvall, Skellefteå, Lars Johansson, SKA S:t Petersburg.

Backar: Christian Folin, Frölunda, Emil Djuse, Rapperswil-Jona, Christian Djoos, Zug, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Niklas Hansson, Zug, Calle Själin, Leksand, Jonathan Pudas, Skellefteå.

Forwards: Fredrik Olofsson, Oskarshamn, Joakim Nygård, Färjestad, Max Friberg, Frölunda, Daniel Viksten, Färjestad, Dennis Everberg, Rögle, Anton Bengtsson, do, Pontus Holmberg, Växjö, Carl Klingberg, Zug, Anton Lander, do, Linus Johansson, Färjestad, Mathias Bromé, Davos, Jesper Olofsson, SCL Tigers, Jacob de la Rose, Färjestad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons