Annons

Malin Henrikson: Skönt att ingen vill importera allsvenskan

La Liga-matcher i Nordamerika? Ja, tydligen.
Men tack vare allsvenskans låga nivå är det ingen som behöver oroa sig över att den går på export.
Malin HenriksonSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 17 augusti 2018
Malin Henrikson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barcelonas Lionel Messi är en av dem som kanske spelar La Liga-fotboll i USA framöver.
Barcelonas Lionel Messi är en av dem som kanske spelar La Liga-fotboll i USA framöver.Foto: Manu Fernandez

Det kommer att spelas spansk toppfotboll i USA och Kanada framöver. La liga har tecknat ett 15-årigt samarbetsavtal med mediabolaget Relevent och ska flytta en match till Nordamerika kanske redan i år.

Syftet är att bredda intresset och försöka jaga ikapp Premier League, som sålde de amerikanska tv-rättigheterna till NBC för en miljard dollar. Visserligen över sex år men ändå. En miljard dollar i ett land som inte ser fotboll som den största idrotten. Inte ens den andra eller den tredje.

”Tro inte något annat än att en Champions League-final framöver kan hamna i Los Angeles eller Dallas. Utgå från att Premier League-pamparna funderar på om de vågar följa efter.”
Annons

Europeiska storlag som åker på PR-turnéer och spelar vänskapsmatcher utomlands innan säsongen drar igång är sedan gammalt, men att flytta seriespel är en gräns som hittills inte har passerats.

De amerikanska proffsligorna har banat väg med MLS-baseball i Tokyo, NBA-basket i London och NFL-fotboll i Toronto. Att La Liga nu tar klivet är ännu ett exempel på att den moderna storfotbollen handlar mer om showbiz än klubbhjärta.

Boston Celtics mötte Philadelphia 76ers på O2 Arena i London i januari.
Boston Celtics mötte Philadelphia 76ers på O2 Arena i London i januari.Foto: Kirsty Wigglesworth

Supportarna får helt enkelt tugga i sig att Barcelona kanske möter Atletico i Florida om ett par månader. Relevants huvudägare, miljardären Stephen Ross, äger även NFL-laget Miami Dolphins och deras Hard Rock Stadium så exemplet är inte helt taget ur luften.

Räkna med att Uefa nyfiket kommer att hålla koll på hur samarbetet mellan La Liga och Relevent utvecklas. Tro inte något annat än att en Champions League-final framöver kan hamna i Los Angeles eller Dallas. Utgå från att Premier League-pamparna funderar på om de vågar följa efter.

För Tottenham Hotspurs hade det förresten kanske inte varit så dumt med ett snabbt beslut. White Hart Lane har jämnats med marken, den nya arenan är inte klar till den tänkta invigningen och när Spurs har hemmamatch mot Manchester City i slutet av oktober är reservarenan Wembley upptagen – av NFL. Tennessee Titans möter Los Angeles Chargers på den engelska nationalarenan.

Det är en skruvad ny värld där idrotten har förvandlats till en investering och där den globala publiken uppvaktas med flyttade matcher för att bygga engagemang.

Elfsborgs nya anfallare Chinedu Obasi.
Elfsborgs nya anfallare Chinedu Obasi.Foto: Lars-Åke Green

Det är sådana här veckor som det känns som en tillgång att allsvenskan inte är bättre än 22:a på Uefas ligarankning. Det är liksom inte aktuellt att flytta Elfsborg-IFK Göteborg till Parken i Köpenhamn eller Ullevål i Oslo. Vem skulle komma och titta? Vem skulle köpa tröjor?

Avsaknaden av megastjärnor fungerar kanske som ett skydd. Det närmaste vi kommer den stora världen just nu är när Chinedu Obasis svarta Porsche rullar in på parkeringen vid Borås arena. Han har spelat på de största arenorna och hoppas ta sig tillbaka via ett kortare gästspel i Elfsborg.

Men långt efter att han har försvunnit står (eller sitter) supportrarna kvar. Och det finns något värmande i det.

Annons
Annons
Annons
Annons