Annons

Uttagen i Tre Kronor och derbyseger: "Bra dag"

En festligare tisdag kan knappast Gustaf Lindvall tänka sig.
Först kom beskedet om en plats i Tre Kronor. Sedan bidrog han med en ny stormatch till att Skellefteå kunde vinna ett hett norrderby mot Luleå med 5–2.
Ishockey • Publicerad 2 november 2021
Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall hade en trevlig tisdag. Arkivbild.
Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall hade en trevlig tisdag. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

I flera år har han varit i topp i SHL:s målvaktsliga. Nu får han äntligen sin belöning med platsen i Karjala Tournament.

– Det har varit en omtumlande dag. Man är ju en människa som alla andra och att spela i landslaget är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger Lindvall, som njöt till fullo stämningen i en utsåld arena.

Annons

Inför fyllda läktare bjöd de båda lagen upp till en härlig kamp, fylld av känslor och fart.

– Det är så sjukt kul med hockey just nu, men det var länge sedan det var så här varmt. Var rädd jag skulle få kramp på slutet.

Urstark forcering

Luleå inledde bäst men med en urstark forcering från andra perioden och framåt kunde Skellefteå vända ett 0–1-underläge till en övertygande seger mot rivalerna från Norrbotten.

– På slutet spelar vi precis som vi vill göra med långa anfall. Vi får fast dem så att de får långa byten och vi visar en grym disciplin, säger Gustaf Lindvall, som ändå släppte en till synes enkel puck förbi sig i början av matchen.

Det var Luleåbacken Daniel Sondell, som trots hård uppvaktning kunde ta pucken från egen zon och fösa den förbi Lindvall.

Den 37-årige veteranen raderade med målet ut sin nolla i poängkolumnen och bildade nu för första gången backpar med den lika gamle och rutinerade finländaren Sami Lepistö, som bara hunnit med ett träningspass med sitt nya lag innan det var dags att kliva in i ett hett Norrlandsderby.

– Skellefteå var ett bra och skridskostarkt lag men i första perioden spelade vi ganska bra och kontrollerade matchen. Sedan blev det tufft. Precis som för laget gick det sämre för mig i andra och tredje perioden. Jag kom inte riktigt in i spelet, säger Lepistö.

"Huvudet under armen"

De båda rivalerna längst i norr hatar att förlora mot varandra och matchen fortsatte i ett virvlande tempo och med hög energi.

Skellefteå kom tillbaka i mittenperioden som man inledde med en våldsam forcering som gav både kvitteringsmål genom en styrning från Jonathan Pudas och ledningsmål till 2–1 genom Oscar Möller.

Luleås Joonas Rask kvitterade till 2–2 men i slutperioden var det inget snack om saken. Skellefteå skruvade upp trycket ytterligare och med tre mål av Oscar Möller, Jonathan Johnson och Melker Karlsson vann Västerbottenslaget nu igen efter två raka förluster.

– Vi har spelat hockey med huvudet under armen. Det här var vad vi behövde, säger Skellefteåtränaren Robert Ohlsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons