Annons

Sjöström om OS-beskeden: "Lite virrigt"

Första tävlingssteget mot OS är taget – men simstjärnorna Sarah Sjöström och Michelle Coleman känner fortfarande stor osäkerhet om Tokyospelen verkligen blir av.
Simning • Publicerad 6 februari 2021
Sarah Sjöström, till vänster, och Michelle Coleman under träningstävlingen i Stockholm.
Sarah Sjöström, till vänster, och Michelle Coleman under träningstävlingen i Stockholm.Foto: Erik Simander/TT

Båda två simmar i helgen en tävling i träningsmiljö i Eriksdalsbadet i Stockholm. Det är simmarna som är anslutna till NEC, nationellt elitcenter, som deltar under stränga smittskyddsregler.

Två eller tre simmare tävlar per heat med minst en tom bana mellan varandra. Tränare, funktionärer och ett fåtal medierepresentanter på första tävlingspasset bar munskydd och hade dessutom en glasskiva emellan vid intervjuer.

Annons

För Sjöström var det första loppet med officiell tidtagning i långbana, som OS avgörs i, på drygt ett år. När hon och Coleman tävlade i höstas i ISL-bubblan i Budapest var det kortbana.

Stor osäkerhet

Bara ett halvår återstår till de redan en gång flyttade spelen i Tokyo – men både Sjöström och Coleman känner stor osäkerhet över om spelen verkligen blir av.

Veckans besked från Tokyos OS-boss Yoshiro Tomori – att spelen ska avgöras oavsett pandemiläge – tar de inte som någon garanti.

– Det har varit lite virriga kommentarer kring OS. Först säger nån något, sedan säger nästa något annat. Det kommer väldigt många olika budskap. Än så länge utgår vi från att OS blir av, men vi är väl medvetna om att det kommer att ske på annat sätt än vad vi är vana vid, säger Sjöström, OS-guldmedaljören från Rio som är Sveriges största guldhopp tillsammans med stavstjärnan Armand Duplantis.

Michelle Coleman:

– Jag försöker att inte läsa in så mycket i det. Jag tycker det är ganska jobbigt med alla spekulationer, vi kör som om OS blir av med den träningen och det fokuset.

"Litar på SOK"

Båda två säger att de kommer att åka till OS oavsett pandemiläge och om de hinner bli vaccinerade eller inte.

– Jag litar på att SOK (Sveriges olympiska kommitté) tar beslut och att läkare säger vad man ska göra, menar Sjöström.

Landslagstränaren Johan Wallberg, chefstränare för NEC-gänget, ifrågasätter dock Tomoris besked.

– Jag tycker idrotten har en stor funktion i samhället, men det är en svår balansgång. Jag tycker inte man ska prioritera ett OS om pandemiläget är dåligt. Det är att sätta onödig stress på idrottarna och att det de gör är viktigare än annat, säger han.

Annons

Sjöström besegrade Coleman på 50 meter fritt och noterade blixtsnabba 24,07 – bara fyra tiondelar över hennes eget världsrekord och sju hundradelar snabbare än vid årspremiären i fjol, då i en riktig tävling. Coleman hade 24,93. På OS-guldgrenen 100 meter fjäril hade Sjöström 57,34, nästan två sekunder över sitt världsrekord.

– Det känns bra. 50 frisim var riktigt bra och 100 fjäril var skapligt. Jag har en bra känsla och bra form, det är lite tekniska detaljer som inte stämmer på 100 fjäril. Men det går ändå väldigt fort och jag har krafter kvar på slutet. Jag är supernöjd. Jag vet inte om jag någonsin har varit så här snabb på 50 fritt så tidigt på säsongen, säger Sjöström.

Michelle Coleman:

– Det var superkul att få till en tävlingsmiljö och tävlingskänsla. Det är en jättepositiv avstämning för OS-uppladdningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons