Annons

Sjöström avstår kortbane-EM

Sarah Sjöström väljer att avstå kortbane-EM i Rumänien i december.
I stället lägger hon fullt fokus inför OS i Paris.
– Hon satsar på en hel långbanesäsong, säger förbundskapten Martina Aronsson.
Simning • Publicerad 20 september 2023
Sarah Sjöström. Arkivbild.
Sarah Sjöström. Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

Den svenska världsstjärnan kommer att simma i alla tre deltävlingar i världscupen under oktober månad och eventuellt i en tävling i Rotterdam i december.

Alla dessa tävlingar avgörs i långbana.

Annons

– Hon har fullt fokus på det och då blir det en bra tävlingssäsong för henne. Hon går mot VM i Doha, säger Aronsson.

Långbane-VM avgörs i februari och det är första gången som VM avgörs ett OS år. Anledningen till det är coronapandemin som rört om tävlingsprogrammet. VM i Doha skulle egentligen ha avgjorts i somras, men då gick VM i stället i japanska Fukuoka två år försenat.

Sarah Sjöström blev historisk i Fukuoka då hon med guld på både 50 meter fritt och 50 meter fjäril gick förbi Michael Phelps som historiens meste VM-medaljör individuellt i långbana.

Sjöström slog också världsrekord på 50 meter fritt.

Förbundskaptenen Martina Aronsson har förhandsnominerat 13 simmare till kortbane-EM som avgörs i Bukarest 5-10 december och vid sidan av Sjöström finns de bästa med.

Trots att de också prioriterar långbana med tanke på OS.

– Vi har pratat om för- och nackdelar med det här mästerskapet. Det är ingen annan som kör alla tre världscuptävlingar vid sidan av Sarah och de tycker att mästerskapserfarenheten är viktig. Alla är ju inte lika etablerade som Sarah, säger Martina Aronsson.

Fakta: De simmar kortbane-EM

Damer: Hanna Bergman, Poseidon, Michelle Coleman, Spårvägen, Louise Hansson, Helsingborg, Sophie Hansson, do, Emmy Hällkvist, Täby, Sara Junevik, Falun, Olivia Klint Ipsa, Kristianstad, Hanna Rosvall, Helsingborg, Lisa Nystrand, Neptun, Sofia Åstedt, Elfsborg.

Herrar: Oskar Hoff, Landskrona Erik Persson, Kungsbacka, Elias Persson, Malmö.

Truppen kommer att kompletteras i slutet av november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons