Annons

Efter kritiken – Sjöstrand lämnar toppjobb

Håkan Sjöstrand slutar som generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet den 31 december.
"Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån", säger Sjöstrand i ett uttalande.
Fotboll • Publicerad 10 mars 2023
Håkan Sjöstrand slutar på SvFF. Arkivbild.
Håkan Sjöstrand slutar på SvFF. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Beslutet togs vid ett extrainkallat styrelsemöte under fredagen. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att Håkan Sjöstrand kommer, efter den 31 december, att stå till "styrelsens förfogande i en rådgivande roll" fram till juni 2024.

"Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, ett utmanande men framför allt oerhört givande arbete. Under den tid jag är kvar kommer jag att ha fullt fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för en ny ordförande och styrelse, och sedan så småningom på att lämna över till min efterträdare", säger Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Vittnade om inkompetens

Annons

Sedan tidigare står det klart att Karl-Erik Nilsson kommer att sluta som ordförande vid årsmötet den 25 mars. Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt har nominerats som valberedningens kandidat. Övriga kandidater är Lars-Christer Olsson och Caroline Waldheim.

Det har stormat runt Sjöstrand under hans tid på förbundet. En granskning av Expressen i november förra året visade att en majoritet av klubbarna i Sveriges toppserier saknade förtroende för Svenska fotbollförbundets förmåga att leda fotbollen.

Tillsammans med Karl-Erik Nilsson fick han också kritik för hur förbundet hanterade frågan om mänskliga rättigheter kopplat till fotbolls-VM i Qatar.

"Lämplig tidpunkt"

Nu står det alltså klart att Sjöstrand lämnar förbundet – efter nio år.

"Jag och Karl-Erik Nilsson har haft ett nära samarbete i åtta och ett halvt år. För mig är bytet av ordförande en lämplig tidpunkt att i samförstånd med styrelsen ta beslut om att avsluta även mitt uppdrag", säger Sjöstrand.

Sjöstrand kommer att få sex månadslöner i avgångsvederlag.

TT söker Håkan Sjöstrand.

Fakta: Håkan Sjöstrand

Ålder: 56.

Bor: Västerås.

Karriär: Generalsekreterare Svenska fotbollförbundet (2014-2023), marknadsdirektör ICA Sverige AB (2011-2014), affärsområdeschef m m Svenska Spel (1998-2011), lojalitets- och samarbetsansvarig, ICA (1994-1998).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons