Annons

Silfverberg VM-kapten – fem platser öppna

NHL-veteranen Jakob Silfverberg, 32, blir lagkapten för Tre Kronor i VM.
– Jag känner en otrolig stolthet, det finns många bra kandidater, säger Silfverberg.
Samtidigt är det klart att Tre Kronor anmäler 20 spelare till fredagens VM-premiär mot Tyskland.
Ishockey • Publicerad 11 maj 2023
Jakob Silfverberg blir lagkapten för Tre Kronor i VM.
Jakob Silfverberg blir lagkapten för Tre Kronor i VM.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förbundskaptenen Sam Hallam meddelade efter torsdagens träning i VM-arenan i Tammerfors valet av kaptensgrupp.

Anaheimforwarden Jakob Silfverberg, 32, blir lagkapten. Schweizproffset Jacob de la Rose, 27, och Detroitstjärnan Lucas Raymond, 21, blir assisterande kaptener.

Annons

– Vi försöker sprida kaptensgruppen i olika delar av laget så att inte gubbhyllan styr, säger Hallam som förklarar varför valet föll på Silfverberg:

– En väldigt laglojal, lugn och erfaren spelare som vet vad som gäller. Som känner en stor ära att vara här och representera Tre Kronor. En kille som får en naturlig respekt av de andra.

"Ett gott tecken"

Silfverberg ser kaptensutnämningen som en ära.

– Jag tycker det finns otroligt många bra kandidater, det är en otroligt härlig grupp. Jag har tillbringat 1,5 vecka med dem och det känns som man är en riktigt tajt grupp redan nu. Det är ett gott tecken, tycker Silfverberg som har gjort elva säsonger i NHL och varit assisterande lagkapten i Anaheim sedan 2019.

Den förre Brynässtjärnan gör sitt första VM sedan 2012, men var med både i OS i Sotji 2014 och i World Cup 2016.

Han gillar Tre Kronors lagbygge:

– Jag tycker det känns bra. De har varit inne på rätt spår, Sam har väl pratat ganska länge om att behålla en kärngrupp som har varit med en längre tid så att det inte blir så spretigt och att det kommer in en tio man sista dagarna innan VM.

– Vi har några riktiga målskyttar som kan vara matchavgörande och sedan en grund som är väldigt stark, tycker Silfverberg.

Grundström direkt in

Tre Kronor anmälde på torsdagskvällen som förväntat två målvakter, sex backar och tolv forwards till VM-premiären mot Tyskland. Det innebär att en målvaktsplats och fyra utespelarplatser lämnas öppna i VM-truppen som slutligen får bestå av 25 spelare.

Truppen kan fyllas på ända fram till sista matchdagen.

Annons

Bland de spelare som lämnas utanför truppen i premiären finns NHL-forwarden Fabian Zetterlund, San Jose.

Övriga är tredjemålvakten Jacob Johansson, Timrå, backarna Christian Folin, Frölunda, och Joel Persson, Växjö, samt forwarden Linus Johansson, Färjestad.

Los Angeles-forwarden Carl Grundström, som anländer under torsdagen, går direkt in i laget till Tysklandsmatchen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons