Annons

Shiffrins 87 segrar – cirkeln slöts i Åre

Mikaela Shiffrin är historisk. Efter 34 år slår hon det till synes oslagbara rekordet i antal alpina världscupsegrar satt av Ingemar Stenmark 1989 på 86. Nu har amerikanskan vunnit 87.
Här är berättelsen om rekordsegrarna – som både börjar och slutar i Åre.
Alpint • Publicerad 11 mars 2023
Mikaela Shiffrin under den historiska slalomtävlingen i Åre.
Mikaela Shiffrin under den historiska slalomtävlingen i Åre.Foto: Pontus Lundahl/TT
Mikaela Shiffrin när hon tar sin första världscupseger i Åre i december 2012.
Mikaela Shiffrin när hon tar sin första världscupseger i Åre i december 2012.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT
Mikaela Shiffrin med sitt VM-guld i slalom i Åre, hennes fjärde raka guld i grenen.
Mikaela Shiffrin med sitt VM-guld i slalom i Åre, hennes fjärde raka guld i grenen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Redan 2011 presenterade sig Mikaela Shiffrin som en blivande alpinstjärna genom att ta sin första pallplats, i slalom i Lienz i Österrike i slutet av december 2011. Då var hon 16 år.

Nästan året senare, den 20 december 2012, tog hon sin första seger då hon vann kvällsslalomtävlingen i Åre.

Annons

Det tog sedan bara två veckor till andra segern, i Zagreb, och ytterligare elva dagar till den tredje, i Flachau. Alla tre gångerna med Frida Hansdotter som tvåa. Shiffrin vann till slut slalomcupen. Hon tog också sitt första VM-guld 2013, i slalom i Schladming.

Säsongen därpå vann hon på nytt slalomcupen. Dessutom blev Shiffrin den yngsta slalomvinnaren i OS, då hon tog guld i Sotji som 18-åring.

På hösten 2014 inledde hon säsongen med sin allra första seger i storslalom, i Sölden. Efter en trög säsongsstart i slalom kom segrarna senare och hon vann slalomcupen för tredje året i följd. Dessutom tog hon VM-guld i slalom i Vail, hennes hemort.

Skadad i Åre

I början av säsongen 2015-16 vann Shiffrin med tidernas största marginal i damernas slalom, 3,07 sekunder före tvåan, vid tävlingar i Aspen. Strax därefter åkte hon på sitt första skadebakslag när hon under uppvärmningen inför Åres storslalomtävling föll och skadade knät. Efter två månaders skadefrånvaro var hon tillbaka – och vann direkt. Hon vann alla slalomtävlingar som hon startade i under säsongen, fem stycken.

En av storheterna hos Shiffrin är att hon är så ståsäker – hon åker väldigt sällan ur. Ett bevis på detta är att hon inte körde ur i slalom på drygt fyra år, från Semmering i december 2012 till Zagreb i januari 2017.

När Mikaela Shiffrin tog VM-guld i slalom i St Moritz 2017 blev hon den första att ta tre raka slalomguld sedan tyskan Christl Cranz 1939. Efter VM tog hon sin första seger i superkombinationen, i Crans-Montana, ett första bevis på att hon även skulle bli en gigant i fartgrenarna. Hon säkrade sedan sin första totala världscuptitel.

I december 2017 tog hon sin första seger i störtlopp, i Lake Louise, i sin fjärde världscupstart i disciplinen. Under december-januari vann hon åtta av världscupens nio tävlingar.

Vann 16 gånger

Hon tog OS-guld i storslalom i Pyeongchang, men missade prispallen i paradgrenen slalom som Frida Hansdotter vann. Tog dock silver i kombinationen. Shiffrin säkrade sedan den totala världscuptiteln för andra året i följd efter en säsong då hon vann tolv gånger.

När Shiffrin i december 2018 vann super-G i Lake Louise blev hon den allra första alpinåkaren att ha vunnit i alla sex grenar i världscupen – slalom, storslalom, super-G, störtlopp, kombination och parallellslalom. Hon blev säsongen 2018-19 också tidernas yngsta att nå 50 segrar, 23 år och nio månader. Och den första att vinna 15 gånger under en säsong (blev sedan 16). Samt den första att vinna både en cup i teknikgrenarna (slalom) och fartgrenarna (super-G) under en säsong.

Under VM i Åre 2019 blev hon den första att ta fyra raka VM-guld i slalom, och hon vann trots att hon blev sjuk på tävlingsdagen.

Pappan avled

Annons

Det blev ingen fjärde raka totalseger i världscupen 2019-20. För den 2 februari avled Mikaela Shiffrins pappa Jeff oväntat i en olycka och hon åkte hem till USA för en tid. Hon återvände till världscupen till finaltävlingarna i Åre, som dock blev inställda på grund av coronapandemin.

När amerikanskan sedan återvände på hösten 2020 var hon inte längre lika dominant. Men till VM 2021 hittade hon storformen och tog fyra medaljer, dock bara ett guld, i kombination. Under världscupsäsongen tog Shiffrin bara tre segrar.

2021-22 blev det fem världscupsegrar, men Shiffrin tog inga medaljer i OS i Peking.

Denna vinter har 27-åringen från Vail hittat storformen igen. Hon tog ett guld och två silver i VM. Och när hon tangerade Stenmarks rekord i Åre på fredagen var det hennes tolfte seger under säsongen. Den 13:e kom sedan på lördagen i slalom, den som gör henne historisk som tidernas mesta vinnare med 87 världscupsegrar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons