Annons

Shiffrin historisk – slog Stenmarks rekord

Det har varit vinterns följetong – och nu är det klart.
Alpinstjärnan Mikaela Shiffrin tog sin 87:e världscupseger och är därmed historisk.
– Det är svårt att ta in tanken, säger Shiffrin i Viaplay.
Alpint • Publicerad 11 mars 2023
Mikaela Shiffrin historisk i Åre.
Mikaela Shiffrin historisk i Åre.Foto: Pontus Lundahl/TT
Mikaela Shiffrin är ensam om rekordet på 87 världscupsegrar, en mer än Ingemar Stenmark.
Mikaela Shiffrin är ensam om rekordet på 87 världscupsegrar, en mer än Ingemar Stenmark.Foto: Björn Hellström/TT

Mikaela Shiffrin tangerade Ingemar Stenmarks rekord på 86 segrar genom att vinna storslalomtävlingen i Åre under fredagen.

Drygt ett dygn senare var det dags för slalomtävlingen och redan efter det första åket ledde 27-åringen stort. Shiffrin hade 69 hundradelar ner till Anna Swenn Larsson.

Annons

När andra åket drog i gång höll Mikaela Shiffrin nerverna i styr och åkte ner för backen kontrollerat, och kunde därmed säkra sin 87:e seger i världscupen.

– Det är svårt att ta in tanken. Min bror och min syster är här, och jag visste inte att de skulle komma, så det gör det extra speciellt. Det är en jättebra känsla, säger Mikaela Shiffrin efter sin historiska seger och fortsätter:

– Jag hade en stor ledning efter första och då vill man vinna. Jag ville också vara snabb i andra. Jag gjorde exakt det jag skulle och följde min plan. Till slut vill jag tacka laget och alla som har hjälpt mig de här åren. Stort tack till er.

Larsson: "Helt sinnessjukt"

Schweiziskan Wendy Holdener slutade på andra plats, 92 hundradelar bakom amerikanskan. Anna Swenn Larsson stod för ett stabilt andra åk och säkrade en tredje plats, 95 hundradelar bakom Shiffrin.

– Det är fantastiskt och så kul att det blir en pallplats på hemmaplan. Jag gör ingen toppenåk men jag är nöjd ändå. Det är jättekul att ha ett race kvar så man får knyta ihop säcken, säger Larsson i Viaplay och hyllar sedan Shiffrin:

– Hon är så sjuk. Mikaela är så stabil och det är sjukt häftigt att se henne. Helt sinnessjukt. Jag undrar om någon någonsin kan komma ikapp henne. Jag är tveksam, säger svenskan.

Svenska talangen imponerade

Ett annat svenskt glädjeämne är att 17-åriga Cornelia Öhlund satte nytt personbästa i världscupsammanhang. Hon slutade tia.

– Det var bra, jag försökte bara åka och det gick bra. Jag var mycket lugnare än i första. Jag ville bara ta mig ner så jag kan plocka poäng. Nu ska jag njuta av dagen men det blir nog inte så mycket till firande. Kanske blir det en fin middag, säger en glad och samlad Öhlund i Viaplay.

Sara Hector, som slutade trea i fredagens storslalom, hade en tuff dag och kom på 13:e plats. Hanna Aronsson Elfman låg fyra efter första åket och åkte bra även i andra innan hon körde ur sent.

Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: 13 mars 1995 (27 år) i Vail, Colorado, USA.

Familj: Mamma Eileen, storebror Taylor. Pojkvännen Aleksander Aamodt Kilde, norsk alpinstjärna.

Meriter i urval: 87 världscupsegrar, 7 VM-guld, 2 OS-guld, 4 totala världscupsegrar.

Övrigt: Shiffrin är den första, och hittills enda, som vunnit minst en världscuptävling i alla sex alpina skidgrenar: slalom, storslalom, störtlopp, super-G, kombination och parallellslalom.

Facit i VM: Sju guld, fyra silver och tre brons.

Guld: Schladming 2013, slalom, Vail/Beaver Creek 2015, slalom, Sankt Moritz 2017, slalom, Åre 2019, super-G, Åre 2019, slalom, Cortina 2021, kombination, Méribel 2023, storslalom.

Silver: Sankt Moritz 2017, storslalom, Cortina 2021, storslalom, Meribél 2023, super-G, slalom.

Brons: Åre 2019, storslalom, Cortina 2021, super-G, Cortina 2021, slalom.

Aktuell: Har tagit flest segrar i världscupen, 87.

Fakta: De har flest alpina världscupsegrar

87: Mikaela Shiffrin, USA (aktiv)

86: Ingemar Stenmark, Sverige (sista segern 1989)

82: Lindsey Vonn, USA (2018).

67: Marcel Hirscher, Österrike (2019).

62: Annemarie Moser-Pröll, Österrike (1980)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons