Annons

Serbiens Australienkritik: "Skandalöst"

"De har förödmjukat sig själva" och "skandalöst" är några av reaktionerna från Serbien efter Australiens utvisning av Novak Djokovic.
Det europeiska landets president Aleksandar Vucic och olympiska kommitté visar båda sitt stöd för tennisstjärnan.
Tennis • Publicerad 16 januari 2022
Serbiens president Aleksandar Vucic. Arkivbild.
Serbiens president Aleksandar Vucic. Arkivbild.Foto: Hannah McKay/AP/TT

Efter 20 grand slam-titlar i tennis är Novak Djokovic en nationalikon i Serbien. 34-åringens ställning i hemlandet verkar inte ha påverkats nämnvärt trots att han utvisats av Australien på grund av hans coronavaccinationsstatus inför Australian Open i Melbourne.

"De tror att de har förödmjukat Djokovic genom den här tio dagar långa misshandeln, men de har förödmjukat sig själva. Djokovic kan återvända till sitt land med huvudet högt", säger Serbiens president Aleksandar Vucic i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Serbiens olympiska kommitté försvarar också Djokovic, som tog OS-brons i singel i Peking 2008.

"Vi är stolta över Novak Djokovic och det sätt han hanterat de här extremt svåra och obehagliga omständigheterna. Trots det här skandalösa beslutet tror vi att Novak kom ut som en vinnare igen", skriver kommittén i ett uttalande.

På söndagen, dagen innan Australien Open inleds, stod det klart att den regerande herrmästaren Djokovic inte får visum till Australien och utvisas eftersom han inte vaccinerat sig mot covid-19 eller anses ha medicinska skäl att inte vaccinera sig. På kvällen lokal tid satte han sig på ett plan mot Dubai, Förenade Arabemiraten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons