Annons

Sensationellt svenskt VM-guld i herrstafetten

När Norge sköt bort sig öppnades guldchansen för Sverige och Sebastian Samuelsson.
Han tog den.
De svenska skidskytteherrarna tog ett sensationellt guld i VM-stafetten i Nove Mesto.
– Det var riktigt nervöst. Det var längesedan jag var så nervös. Den serien Sebbe gör på sista stå är verkligen sjukt bra, säger boråsaren Jesper Nelin i SVT:s sändning.
Skidskytte • Publicerad 17 februari 2024
Sveriges lag med Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson vinner guld i herrarnas stafett 4x7,5 km vid skidskytte-VM i Tjeckien.
Sveriges lag med Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson vinner guld i herrarnas stafett 4x7,5 km vid skidskytte-VM i Tjeckien.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson. Så heter de fyra svenska historiska världsmästarna, som för första gången vann en VM-stafett.

Allt pekade mot silver inför det sista skyttet, dit norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen kom med runt en minuts ledning.

Annons

Men då sprack allt för den stora guldfavoriten. Bom efter bom efter bom tvingade norrmannen att åka tre straffrundor. Plötsligt öppnade sig ett guldläge för Sebastian Samuelsson, som visade en helt annan pricksäkerhet i ståskyttet. Fem raka träff tog Sverige till ledningen och till slut ett guld, 11,8 sekunder före Norge och ytterligare en före Frankrike.

– Jag tänkte ”är det någon gång som jag har chans att vinna det här guldet så är det nu, men då måste jag sätta dem”. Jag har kämpat så mycket med ståskyttet, men jag lyckas plocka fram det och det är klart att jag är otroligt stolt över det, säger Sebastian Samuelsson till SVT.

bild 1/3
Martin Ponsiluoma under VM-stafetten.
Sebastian Samuelsson går i mål och Sveriges lag vinner guld under herrarnas stafett 4x7,5 km vid skidskytte-VM i Tjeckien.
Sveriges Jesper Nelin under herrarnas stafett 4x7,5 km vid skidskytte-VM i Tjeckien.
Martin Ponsiluoma under VM-stafetten.
Sebastian Samuelsson går i mål och Sveriges lag vinner guld under herrarnas stafett 4x7,5 km vid skidskytte-VM i Tjeckien.

Fem raka träff tog Sverige till ledningen och till slut ett guld, 11,8 sekunder före Norge och ytterligare en före Frankrike.

Samuelsson hade en bra känsla redan inför stafetten.

– Jag gick runt hela dagen i går och sa att vi kan vinna den här stafetten. När man säger det till folk flinar de lite, man ser att de inte riktigt tror en, säger han med ett skratt.

VM-debutanten Viktor Brandt var först ut i Sverige och växlade över till Jesper Nelin som sexa.

– Han gjorde allt vi hoppades på i dag. Han gör det verkligen perfekt. Precis det vi behövde för att vara med och fajtas om det här, en toppensträcka verkligen, säger Nelin.

Sveriges tränare Johannes Lukas manar på Viktor Brandt under herrarnas stafett 4x7,5 km vid skidskytte-VM i Tjeckien.
Sveriges tränare Johannes Lukas manar på Viktor Brandt under herrarnas stafett 4x7,5 km vid skidskytte-VM i Tjeckien.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han körde i sin tur upp Sverige till tredjeplatsen. Sedan tog Martin Ponsiluoma upp laget till det som såg ut att bli ett silverläge innan den norska kollapsen ledde till ett blågult guld, det första i årets VM.

Sveriges skidskytteherrar vann stafetten i OS i Pyeongchang, men har aldrig tidigare vunnit en VM-stafett.

Brandt själv var tagen efter guldet:

Annons

– Det är helt brutalt. Jag fick ett sms när jag blev uttagen till VM och då stod det bara: ”Grattis till uttagningen, du kan bli världsmästare”. Det trodde jag väl inte på själv, jag skrattade nog mest och kände mig som en reserv och var nöjd med ett lopp. Och nu står man här med det här laget och är världsmästare, det är helt magiskt.

Efter Brandts startsträcka körde Nelin upp Sverige till tredjeplatsen. Sedan tog Martin Ponsiluoma upp laget till det som såg ut att bli ett silverläge innan den norska kollapsen ledde till ett blågult guld, det första i årets VM.

Sveriges skidskytteherrar vann stafetten i OS i Pyeongchang, men har aldrig tidigare vunnit en VM-stafett.

TT
Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons