Annons

Semenya fick avslag – stoppas från OS

Schweizisk domstol avslår Caster Semenyas överklagan.
Hon får därmed inte chansen att försvara sina guld på OS i Tokyo.
Friidrott • Publicerad 8 september 2020
Caster Semenya vägrar sänka sina naturligt höga testosteronvärden. Arkivbild.
Caster Semenya vägrar sänka sina naturligt höga testosteronvärden. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Den sydafrikanska löparstjärnan har gått en lång kamp mot det internationella friidrottsförbundet World Athletics som har beslutat att hon måste sänka sina naturligt höga testosteronnivåer för att få fortsätta tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil.

Nu ser den ut att vara förlorad.

Annons

Schweizisk domstol bekräftade på tisdagen att Semenya måste genomgå en behandling där hon medicineras för att tillåtas tävla – något som 29-åringen har vägrat göra.

Man går därmed på samma linje som idrottens skiljedomstol Cas vars dom Semenya överklagade förra året.

– Jag är väldigt besviken på det här beslutet, men jag vägrar låta World Athletics droga mig eller stoppa mig från att vara den jag är, säger hon i ett uttalande enligt AFP.

– Att utesluta kvinnliga friidrottare eller utsätta vår hälsa för fara, enbart på grund av våra naturliga förmågor, placerar World Athletics på fel sida av historian.

Den dubble olympiska mästaren på 800 meter får därmed inte chansen att försvara sina guldmedaljer från 2012 i London och 2016 i Rio när OS, som är uppskjutet på grund av coronapandemin, ska arrangeras i Tokyo nästa år.

– Jag kommer fortsätta att kämpa för kvinnliga friidrottares mänskliga rättigheter, både på och utanför löparbanan, till dess att vi alla kan löpa fria så som vi var födda. Jag vet vad som är rätt och kommer göra allt jag kan för att försvara grundläggande mänskliga rättigheter för unga flickor överallt, säger Semenya.

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons